Medicii și asistenții medicali români au plecat în timpul acestei pandemii să ajute Italia, dar și Republica Moldova. Câțiva dintre aceștia sunt chiar arădeni, ei făcând parte din echipa medicală a României, detașată în Republica Moldova pentru a oferi sprijin în lupta împotriva pandemiei COVID-19, s-au întors duminică dimineața acasă: ”Trei medici și doi asistenți din Unitatea Primire Urgențe au tratat, timp de două săptămâni, pacienți confirmați cu COVID-19 în spitale din Republica Moldova. Colegii mei au făcut echipă cu personalul medical din țara vecină pentru a lupta împotriva virusului SARS CoV-2. Este vorba despre medicii dr. Casandra Prislopan, dr. Olga Mitreanu, dr. Ionuț Dacian Vultur și asistenții medicali Rodica Băginean și Attila Detari. La intrarea în țară, colegii noștri au fost testați pentru COVID-19, iar rezultatele au ieșit negative!”, a explicat dr. Monica Puticiu, medic șef Unitatea Primire Urgențe Arad.

Doi dintre medici, împreună cu asistenții medicali au tratat pacienți confirmați cu COVID-19 la Spitalul Municipal ”Sf. Arhanghel Mihail” din Chișinău și, odată ajunși acasă au povestit cum a fost experiența lor din țara de peste Prut.

”Au fost două săptămâni pline pentru noi. Am făcut echipă cu medici din Republica Moldova. Am colaborat cu personal medical profesionist, pregătit să lupte cu acest virus deosebit de contagios. Am avut echipamente de protecție precum și medicamentele necesare tratării pacientului. Mulțumim pe această cale conducerii spitalului și autorităților locale din Chișinău pentru ospitalitatea de care au dat dovadă”, ne-a povestit dr. Olga Mitreanu, medic UPU Arad.
”Spitalul Municipal «Sf. Arhanghel Mihail» din Chișinău s-a transformat, pe perioada pandemiei, în spital COVID-19. A fost o experiență utilă, ne-am desfășurat activitatea atât în UPU, cât și pe secțiile COVID-19. Am colaborat foarte bine cu colegii din Republica Moldova; mă bucur că am putut ajuta”, a explicat dr. Ionuț Dacian Vultur, medic UPU Arad.

Asistenții arădeni și-au derulat activitatea împreună cu colegii lor, medici, experiența prin care au trecut și aceștia fiind pe măsură: „Am făcut echipă cu dr. Ionuț Dacian Vultur, atât în serviciul de primire urgențe cât și pe secțiile COVID-19. Am întâlnit oameni profesioniști, amabili și primitori”, ne-a relatat Rodica Băginean, asistent medical UPU Arad.

Cât despre asistentul medical, Attila Detari, acesta a făcut echipă cu dr. Olga Mitreanu și a rămas plăcut surprins de atitudinea celor întâlniți în spital: ”Ne-am desfășurat activitatea atât în urgențe cât și pe secțiile de COVID-19, împreună cu personalul medical al spitalului. Am avut ocazia să cunoaștem oameni bine pregătiți, ospitalieri și foarte deschiși spre colaborare”, a explicat Attila Detari, asistent medical UPU Arad.

Dr. Casandra Prislopan și-a desfășurat activitatea la Spitalul Raional Cahul – ”Am fost detașată la Spitalul Raional din Cahul unde am lucrat atât pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă dar am participat și la misiuni SMURD și anume la transferuri de pacienți aflați în stare critică, de la Cahul la Chișinău. Au fost două săptămâni pline, iar colegii din Moldova s-au comportat exemplar. Mă bucur că am avut posibilitatea să fim de folos”, a explicat dr. Casandra Prislopan, medic Unitatea Primire Urgențe din cadrul SCJU Arad.

Echipa arădeană a primit mulțumiri din partea autorităților din țara vecină, mai ales că managerul Spitalului Municipal ”Sf. Arhanghel Mihail” din Chișinău a trimis omologului său din Arad, o scrisoare prin care își exprimă intenția încheierii unui protocol de colaborare. De asemenea, mulțumiri au venit și din partea autorităților locale.
”Am vizitat astăzi Spitalul Clinic Municipal «Sfîntul Arhanghel Mihail», acolo unde muncesc alături de medicii noștri, câțiva doctori din România. Este vorba despre doi medici și două asistente medicale (Ionuț Vultur Dacian, Detari Attila, Băginean Rodica, Mitreanu Olga), care timp de 15 zile vor lucra pentru a ajuta la salvarea bolnavilor de Coronavirus, internați în cele 7 secții ale spitalului cu profil COVID-19 de la „Sfîntul Arhanghel Mihail”. Experiența medicilor este utilă și suntem recunoscători pentru tot suportul și asistența acordată de România, pe timp de pandemie. Pe viitor instituțiile medicale: Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” și Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, intenționează să stabilească și relații de colaborare. Noi suntem deschiși pentru a face schimb de experiență”, a postat pe pagina sa de Facebook, dl. Ion Ceban, primarul capitalei Republicii Moldova.

Managerul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, ec. Florina Ionescu a avut și ea câteva cuvinte de spus: ”Vreau să mulțumesc colegilor din Republica Moldova pentru grija pe care au purtat-o echipei medicale din Arad. Și noi ne dorim o colaborare cu spitalul din Chișinău, iar în perioada următoare vom discuta cum se va concretiza aceasta. Felicit pe această cale medicii și asistenții arădeni, detașați în Moldova! Bine ați venit acasă!

Recomandările redacției