Medicii veterinari sfătuiesc fermierii să-şi ferească animalele de ger şi zăpadă

0
445
ansvsa
Caii suportă şi temperaturi sub -20° C

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) fac o serie de recomandări fermierilor, în condiţiile în care aceştia se confruntă cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă.

Astfel, fermierii sunt sfătuiţi să asigure un adăpost corespunzător pentru animale; cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ (în funcţie de specie, talie şi stare fiziologică) şi calitativ (prospeţime, raport energetic); să verifice buna funcţionare a echipamentelor de adăpare şi de furajare, dar şi echipamentele de rezervă, în special a generatoarelor de electricitate. „La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor precum şi la aparitia unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia ca pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate a animalelor din localitatea respectivă”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.

În ceea ce priveşte animalele de companie (câini, pisici, iepuri) sunt ţinute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi un adăpost corespunzător.

Atenţie la transporturi!

Persoanele care se ocupă cu transportul animalelor sunt sfătuite să nu facă acest lucru când temperaturile sunt foarte scăzute, bate vânt buternic şi sunt căderi masive de zăpadă, decât dacă este neapărat necesar. „Transportatorii sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile. Înainte de a pleca la drum, se verifică dacă există condiţii adecvate de microclimat în  mijlocul de transport şi dacă acestea sunt asigurate pe întreaga durată a transportului. Transportatorii trebuie să verifice traseul şi alte aspecte legate de călătorie înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se faca cât mai repede pentru a micşora durata călătoriei. La temperaturi scăzute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată  în funcţie de specie, talie, vârstă şi stare fiziologică. În cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, şoferii trebuie să aibă planuri de urgenţă pentru a îngriji animalele, în funcţie de necesităţi”, se mai arată în comunicat. De asemenea, reprezentanţii ANSVSA mai spun că pentru călătorii de peste opt ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor. Trebuie spus şi că porcii sunt foarte sensibili la temperaturile scăzute, astfel încât în cazul în care în timpul călătoriei temperatur coboară sub 0° C, este obligatoriu ca, mijlocul de transport să fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii. „Bovinele sunt rezistente la temperaturi scăzute cu condiţia ca, în mijlocul de transport să nu existe curenţi de aer rece. Ovinele şi caprinele tunse recent nu trebuie expuse la temperaturi scăzute. Ecvinele pot fi transportate şi în situaţia în care temperatura ambientală coboară sub -20° C cu condiţia ca, mijloacele de transport să fie dotate cu un mecanism de reglare a temperaturii. O atenţie deosebită se acordă şi vitezei de transport, numărului de opriri precum şi vârstei animalelor transportate.  Sistemul de ventilaţie trebuie să asigure distribuţia uniformă a aerului, iar autonomia lui trebuie să fie de cel puţin patru ore, independent de funcţionarea motorului  autovehiculului. Datorită condiţiilor meteorologice există riscul apariţiei stresului termic prin  frig, motiv pentru care se impune inspectarea animalelor la intervale regulate în timpul călătoriei şi totodată identificarea simptomelor acestuia. Simptomele stresului de frig sunt: frisoane, horipilaţie (se ridică părul/blana), îngrămădire (pentru a conserva căldura), letargie şi somnolenţă şi colaps”, susţin veterinarii.

Padocuri spaţioase

În cazul târgurilor în care se comercializează animale vii, padocurile trebuie să fie suficient de spaţioase pentru a asigura libertatea de mişcare animalelor şi trebuie să fi prevăzute cu zone de adăpostire umbrite. Dacă numai o sursă limitată de apă potabilă este disponibilă, trebuie avute în vedere nevoile zilnice ale unui animal în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică.

În ceea ce priveşte administraţiile locale, autorităţile sunt obligate să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere. „Conform prevederilor legale, consiliile locale au obligaţia ca, în adăposturile animalelor, să asigure respectarea normelor de protecţie a acestora, respectiv: cazare, transportul şi îngrijirea corespunzătoare a acestora”, se arată în încheierea comunicatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.