salariiMedicii care lucrează în spitale vor avea de ales între trei modalităţi de plată, începând de anul viitor. În primul rând, medicul va avea garanţia că stă în spitalul public cu normă întreagă şi munceşte şapte ore, pe care le prevede codul muncii. Dacă vrea însă să fie numai angajatul spitalului, poate să muncească şi la unele secţii private care vor fi în spitalul public. Un motiv pentru care statul schimbă grila de salarizare este şi din cauză că mulţi pacienţi ajung să fie plimbaţi între spitalul public şi cabinetele private. A doua opţiune este ca medicul să lucreze în spitalul public numai o jumătate de normă, iar cealalată jumătate în altă parte. Condiţia este însă ca medicul să nu plimbe pacienţii dintr-o parte în alta după propriile interese.
Ministerul oferă şi posibilitatea ca medicii să-şi negocieze salariul cu managerul spitalului. Astfel, acesta va putea să facă operaţii în orice spital din ţară doreşte şi să îşi negocieze tariful.
Conform Ministerului Sănătăţii şefii de secţie, directorii medicali şi managerii spitalelor vor fi cei care vor evalua criteriile de competenţă ale fiecărui medic în parte.
Ca să facă rost de bani pentru astfel de salarii, ministerul propune o redistribuire a medicilor între spitale. Proiectul de lege este în discuţie şi, dacă este votat de Parlament, ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014.
Ministrul Sănătăţii cere personalului medical din spitale să renunţe la aroganţă şi să trateze pacienţii cu mai multă umanitate  
În cadrul unei videoconferinţe susţi-nute cu managerii spitalelor publice, în urmă cu câteva luni, conducerea Ministerului Sănătăţii le-a atras atenţia acestora în legătură cu problemele existente în unităţile sanitare pe care le admi­nistrează. Ministerul a criticat dur activitatea managerilor unităţilor sanitare, cerându-le acestora corectitudine, profesionalism, transparenţă şi, mai presus de toate, umanism în desfăşurarea actului medical.
Cu această ocazie, în această perioadă se va aplica procedura de audit financiar pentru spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii, întrucât sunt spitalele care consumă cele mai multe resurse, iar pentru restul spitalelor se va introduce obligativitatea demarării procedurii de audit public intern. Evaluarea rezultatelor acestor acţiuni va fi prezentată atât ministerului, la nivel central, cât şi consiliilor judeţene, la nivel local, şi va sta la baza îmbunătăţirii managementului uni­tăţilor sanitare.
În cazul Spitalului de Recuperare Neuromotorie „Dr.Corneliu Bârsan” din Dezna, singura unitate din judeţul Arad care se află în administrarea ministerului, evaluarea managerială are loc periodic. „Activitatea spitalului este verificată trimestrial, prin prezentarea unei situaţii financiare complexe. Totodată, de două ori pe an, activitatea managerului este discutată în consiliul de administraţie al spitalului, iar o dată pe an o comisie a  Ministerului Sănătăţii verifică întreaga muncă depusă până în acel moment“, ne-a declarat Camelia Malea, managerul Spitalului de Recuperare Neuromotorie „Dr.Corneliu Bârsan“ Dezna.
De asemenea, ministrul a adus la cunoştinţa managerilor că în scrisoarea de intenţie cu FMI există prevederi conform cărora managerii care acumulează datorii la furnizori timp de trei luni consecutiv vor fi sancţionaţi prin pierderea funcţiilor.
„Ideea verificării spitalului din trei în trei luni şi luarea unor măsuri drastice, în cazul în care se constată că unitatea a acumulat datorii timp de trei luni consecutiv, mi se pare o decizie normală în condiţiile în care există însă sprijin din partea Casei de Asigurări de Sănătate şi a Guvernului“,   ne-a declarat dr. Adrian Wienner, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Recomandările redacției