sidaMinisterul Sănătăţii va face toate demersurile pentru atenţionarea medi­cilor de a elimina diagnosticul „infecţie cu HIV“ din adeverinţele medicale solicitate de persoanele infectate, ca documente necesare pentru diverse ocazii (înscriere la şcoală, angajare, înscriere la cursuri de formare profesională etc).
În acest sens, Ministerul Sănătăţii va transmite către unităţile sanitare din judeţul Arad o circulară de avertisment pentru medicii prescriptori. Ministerul Sănătăţii a luat act de avertismentul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) privind întocmirea necorespunzătoare a adeverinţelor pentru instituţiile non–medicale, necesare pacienţilor infectaţi cu HIV. Ministerul Să­nătăţii consideră justificată sancţiunea CNCD şi apreciază că este responsabilita­tea fiecărui cadru medical să protejeze pancienţii şi să păstreze confidenţialitatea afecţiunilor de care aceştia suferă.
Compartimentul HIV-SIDA din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad are în evidenţă 150 de arădeni infectaţi cu această maladie. Majoritatea arădenilor diagnosticaţi anul trecut cu HIV-SIDA au vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani, transmiterea virusului fă­cându-se pe cale sexuală.
Sistemul medical a dat Aradului cei mai mulţi pacienţi infectaţi cu virusul HIV SIDA. Întreaga generaţie de copii născută în anii 1987, 1988 şi 1989 a fost supusă riscului de a se infecta cu virusul imuno-deficienţei. Vina a apar­ţinut în întregime tocmai celui care a fost menit să apere sănătatea oamenilor, respectiv sistemul sanitar. Condiţiile mizerabile din spitale, ustensilele nedezinfectate şi acele de seringi folosite de mai multe ori, au condus la infectarea a peste 400 de copii, toţi născuţi pe parcursul celor trei ani.
„Problema cea mai mare o re­pre­zintă însă faptul că persoanele născute atunci au devenit acum mature şi procrează. Din investigaţiile noastre, mai avem 124 de pacienţi aflaţi în baza noastră de date şi care sunt supuşi în mod periodic consultului. Din nefericire, 185 dintre aceştia au decedat, iar la 131 li s-a pierdut pur şi simplu urma. Despre aceştia din urmă nu mai ştim absolut nimic“, ne-au de­clarat reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Arad.
Între anii 1990 – 2010, la nivel na­ţio­nal au fost înregistraţi, aşadar, 15.833 de persoane infectate cu virusul HIV-SIDA, dintre care 440 au fost depistate la Arad. Cei depistaţi au fost cei născuţi între anii 1987, 1988 şi 1989.
„Din fericire, acum, sistemul sa­nitar nu mai este furnizor de infec­ţie aşa cum era în trecut. Foarte rar se mai depistează câte un caz de infecţie care să poarte vina siste­mului medical. Principala cauză de infecţie pe care o înregistrăm acum se datorează în principal transmiterii de la părinte infectat la făt. O altă cauză o reprezintă transmiterea bolii pe cale sexuală“, ne-au mai declarat medicii arădeni.
Astăzi, în ceea ce priveşte judeţul nostru, mai există doar şapte copii înregistraţi ca fiind infectaţi cu virusul HIV. Rata de mortalitate este de 30% în primul an de la depistarea bolii. În primii cinci ani de la depistarea bolii se înregistrează şanse de supravieţuire de 18%. Doar 27% dintre pacienţi reuşesc să supravieţuiască peste zece ani de la depistarea bolii.

Recomandările redacției