proiectMasterplanul pe apă – canal, proiect de amploare derulat pe bani europeni a ajuns la finalul contractării, prilej cu care, reprezentanţii Companiei de Apă, precum şi ai Consiliului Judeţean au organizat o conferinţă.
În cadrul acesteia s-a făcut o prezentare a investiţiilor derulate în cadrul proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată întregul proiect POS Mediu are o valoare totală de 520.606.948 lei, din care 76,48% a reprezentat contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene, 11,70% cea a Guvernului României, iar 1,80% contribuţia autorităţilor locale din aria proiectului, diferenţa de 10,02% fiind obţinută de S.C. Compania de Apă Arad S.A. prin credit bancar garantat de Consiliul Judeţean Arad. Proiectul a fost cofinanţat din Fondul de Coeziune, în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Mediu”, Axa prioritară 1: „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Arad”.
Compania de Apă Arad a semnat ultimul contract de modernizare a reţelelor de apă şi canalizare din cadrul master-planului în luna august.
Prima etapă a proiectului a fost derulată în aglomerările urbane Arad – Fântânele, Curtici, Sântana, Ghioroc – Păuliş, Ineu, Pecica, Pâncota, Nădlac şi Lipova, populația ţintă fiind de circa 261.218 din cei aproximativ 461.000 de locuitori ai judeţului. Un număr de 14 contracte de lucrări a cuprins proiectul ce a fost derulat în etape.
Consiliul Judeţean Arad a anunţat că pregăteşte un nou master-plan pentru perioada de finanţare 2016-2020. Dacă în prima etapă a POS Mediu Aradul a accesat circa 139 de milioane de euro, pentru investiţii cu termen de finalizare 2015, judeţul nostru este în primele şapte judeţe din ţară care au reuşit să intre în Programul Sectorial de Mediu, etapa II.
Potrivit autorităţilor, acest lucru înseamnă extinderea proiectului în localităţile care nu au fost incluse în prima fază. 38 de localităţi din judeţul Arad urmează să beneficieze de extinderea şi modernizarea reţelelor de apă potabilă şi canal.
Este vorba de localităţile Arad, Ineu, Lipova, Pecica, Pâncota, Sântana, Apateu, Beliu, Bârsa, Bocsig, Buteni, Cermei, Chisindia, Covăsânţ, Felnac, Gurahonţ, Iratoşu, Macea, Pilu, Seleuş, Şagu, Şepreuş, Şicula, Şimand, Şiria, Şofronea, Târnova, Vinga, Zăbrani, Zădăreni, Zărand, Dorobanţi, Livada, Secusigiu, Şeitin, Vladimirescu.

Recomandările redacției