CLCConsiliul Local Civic (CLC) a organizat, ieri, în faţa Primăriei, o acţiune menită să vină în sprijinul dreptului la libera exprimare, după ce raportul Mecanismului de Cooperare Verificare (MCV) din februarie, aduce acuze grave presei din România. Astfel, trecătorii au primit materiale pentru a fi informaţi cu privire la abuzurile MCV. Organizatorii acţiunii susţin că acest raport încalcă articolul 11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, care stabileşte că „orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau de a transmite informaţii sau idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere. Libertatea şi pluralismul mijloacelor de informare în masă sunt respectate”. De asemenea, conform CLC, raportul MCV încalcă şi articolul 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: „Orice individ are dreptul la libertatea de opinie şi de exprimare, ceea ce implică dreptul de a nu fi tulburat pentru opiniile sale şi acela de a căuta, de a primi şi de a răspândi, fără consideraţii de frontieră, informaţii şi idei prin orice mijloc de exprimare.”
Dan Artimon, vicepreşedintele CLC, susţine că raportul MCV denotă anumite ingerinţe cu substrat politic din partea Comisiei Europene, iar Guvernul nu ar trebui să se comporte de parcă România ar fi o ţară de rang secundar. „Trebuie să precizez foarte clar că nu suntem nici adepţii USL şi nici ai altei formaţiuni politice. Remarcăm însă că europarlamentarii USL s-au achitat aşa cum trebuie de atribuţiile care le revin cu privire la poziţia României în UE. Nu acelaşi lucru îl putem spune despre poziţia Guvernului, care din punctul nostru de vedere lasă mult de dorit în ceea ce priveşte felul în care românia trebuie să îşi asume statul de ţară membră UE cu drepturi depline. Românii nu trebuie să se comporte ca o ţară de rang secundar”, a declarat Artimon.
Tablou pictat în libertate
Avocatul Eduard Hoffmann, unul dintre liderii protestatarilor de anul trecut, a venit la acţiunea CLC cu un tablou reprezentând un bărbat legat la ochi şi la gură. „Tabloul a fost pictat de mine, în acuarelă, în 1991, când situaţia din România era cam ace­eaşi. Eu am pictat însă tabloul în libertate, în Germania. Noi pro­tes­tatarii liberi suntem alături de CLC, care a organizat această acţiune. Rămânem credincioşi prin­cipiilor noastre, «Demnitate, Libertate, Dreptate». Nu dorim să fim scandalagii Aradului, dar vom participa la fiecare acţiune care îngrădeşte aceste principii. Facem un efort să fim aici, dar ţin să menţionez că niciun partid nu ne plăteşte, aşa cum susţin cei pentru care suntem ghimpi în ochi”, susţine Hoffmann. La rândul său, revoluţionarul Nicu Ieran, un alt arădean care a ieşit anul trecut în stradă, spune că dreptatea socială a rămas o utopie pentru români. „Am ajuns să murim de foame, să nu avem dreptul la un loc de muncă. Cine fură miliarde e ocrotit de lege, dar cine fură un ou, e băgat la puşcărie”, afirmă Ieran.
Dorina Lupşe, preşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) şi-a manifestat dezamăgirea că doar o parte din presa arădeană a fost alături de organizatorii acţiunii. „La fel ca Justiţia şi presa trebuie să fie liberă într-un stat democratic, care face parte din Uniunea Europeană. Din păcate, doar o parte din presa arădeană a fost solidară cu acţiunea noastră de astăzi”, a declarat Dorina Lupşe.

  • Felix spune:

    De ce s-au alocat bani de la pdl pentru cele doua televiziuni prietene: B1(buda1) si Nasul(pdl-ist)? Pentru ca lingusesc partidul oranjat?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției