Dorim să ne aducem o modestă contribuţie la cunoaşterea marilor personalităţi româneşti cu a căror nume au fost denumite unele străzi arădene.

Alexandru Ioan Cuza

Parcurgând zona Pieţei Romanilor remarcăm o stradă cu denumirea Cuza Vodă. Alexandru Ioan Cuza a fost domnul Unirii Principatelor Române, denumite şi Unirea cea Mică. (24 ian 1859)

S-a născut la Bârlad în anul 1820 într-o familie bogată. După finalizarea studiilor în ţară îşi continuă studiile în Franţa în domeniul dreptului. După absolvirea studiilor în Franţa revine în ţară şi profesează ca magistrat în judeţul Covurlui. În anul 1844 se căsătoreşte cu Elena Rosetti Solescu, descendentă deasemenea dintr-o familie bună. Se implică în activitatea revoluţionară. Este închis din ordinul domnitorului Mihail Sturdza. Emigrează în Transilvania şi are ocazia de a participa la Marea Adunare de la Blaj din 3/15 mai 1848. Noul domnitor Grigore Ghika îl promovează în funcţie de director în Ministerul de Interne. Cuza se reintegrează în armată şi avansează până la gradul de colonel. Este unionist convins. Este deputat în Divanul Ad-hoc unde militează pentru împroprietărirea ţăranilor. Cu acordul marilor puteri, se plănuieşte unirea Moldovei cu Ţara Românească sub suzeranitatea Porţii Otomane şi garanţia colectivă a marilor puteri. În 5/17 ianuarie 1859 Cuza este ales domn al Moldovei. Peste câteva zile este ales domn şi al Ţării Româneşti la 24 ianuarie 1859.

Unirea cea Mică este realizată. În timpul scurtei sale domnii, Cuza a avut realizări importante: desfinţarea iobăgiei, împroprietărirea ţăranilor, organizarea şi înzestrarea armatei, oranizarea şi legiferarea învăţământului (1864) prin care învăţământul elementar devine obligatoriu şi gratuit.

Sfârşitul domniei lui Cuza se datoreşte unui cumplot şi la 11 februarie 1866 Cuza este înlăturat de la putere. Emigrează în Austria, Elveţia şi Germania. Moare la 15 mai 1873 în oraşul Heidelberg, în Germania.

În prezent rămăşiţele lui pământeşti sunt înhumate la Iaşi în biserica Trei Ierarhi. I s-au ridicat în ţară multe monumente. În Arad singurul monument dedicat lui, este amplasat în faţa inspectoratului de Poliţie din Arad din iniţiativa şi din contribuţia poliţiei arădene.

 

Asociaţia „Cultul Eroilor“ filiala Arad.

 

col(rtg) Iuliu Pârvulescu                                                             cpt(rtg) Ion Gorici

Recomandările redacției