Există în Arad o stradă cu numele Patria; este situată în zona dintre Piața Romană și râul Mureș.
Am abordat această temă a patriei și patriotismului pentru că în societatea care s-a născut în România după Decembrie 1989, noțiunile de patrie și patriotism și-au pierdut din importanță. „Elitiștii moderni” care au apărut după anul 1990 consideră că patria și patriotismul ar fi noțiuni desuete și perimate. Un fost șef de stat al României s-a exprimat chiar că fiecare om pleacă acolo unde îi este mai bine. Este foarte ciudată o asemenea concepție a unui fost șef de stat român; dânsul uită să se întrebe oare cine sunt cei care se fac vinovați de faptul că cetățeanul român nu mai poate să trăiască decent în țara lui, în patria lui natală. Românii și-au cucerit libertatea de a emigra, după anul 1989; emigrarea a devenit un comportament de masă de oameni, provocând daune mari economiei naționale și traume familiilor de români.
Acest fenomen social nu este unul normal și semnalează o boală gravă a societății românești cu consecințe periculoase asupra tuturor structurilor societății: sănătate, apărare, educație, economie etc. Din păcate, nepăsarea, espectativa și văicăreala față de acest fenomen social durează de peste 25 de ani. Guvernul actual încearcă timid să redreseze situația existentă și va reuși doar dacă va fi lăsat să-și realizeze programul de guvernare pe care l-a conceput.
Emigrarea nu este o soluție bună pentru marea majoritate a
populației; pentru puțini dintre cei care emigrează poate fi o soluție bună și anume pentru cei care cunosc bine limba statului în care emigrează, pentru cei care au o profesiune căutată și apreciată pe piața muncii, pentru cei care au o bună capacitate de a se adapta în noua societate în care doresc să trăiască și să muncească.
Emigrarea poate fi un dezastru pentru cei inadaptabili, pentru cei care au o calificare redusă și nu cunosc o limbă de circulație internațională.
Trebuie luată în calcul și trauma psihică a omului dezrădăcinat față de țara în care s-a născut și a trăit; de la eșec și până la decădere morală totală (fapte antisociale, droguri, alcoolism, prostituție, etc ) nu este decât un pas.
Soluția este să revenim la patriotism, la solidaritate, la conștiință națională și la unitate națio­nală.
Distrugerea patriotismului, crearea de dezordine, sărăcie și dezorientare în viața socială fac parte din arsenalul de mijloace și metode ale războiului atipic, nedeclarat. Se spune că nu există pace ci doar război continuat cu alte mijloace.
Soluția este: unitate, solidaritate, demnitate, patriotism, inteligență, perseverență, curaj, respon­- sabilitate, muncă organizată, eficientă și creativă.
România a mai traversat perioade dificile în istoria sa și le-a depășit cu succes; un exemplu concludent este primul război mondial; România a fost într-o situație dramatică, era aproape învinsă dar a renăscut din propria cenușă, iar la 1 Decembrie 1918 s-a realizat visul poporului român: România reîntregită.
Vom sărbători în curând 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Să întâmpinăm această mare sărbătoare cu realizări deosebite în toate domeniile.
Să nu uităm deviza noastră: Patrie, onoare, demnitate.
cpt.(r) Gorici Ion

Recomandările redacției