Generalul David Praporgescu

Parcurgem zilnic străzile Aradului cu diverse probleme. Suntem mereu grăbiți și arareori ne întrebăm cine a fost personalitatea al cărei nume îl poartă strada sau piața pe care o parcurgem și ce merite a avut în viața sa.

Continuăm seria de articole dedicate Memoriei străzilor arădene cu generalul David Praporgescu, al cărui nume a fost dat străzii care urmărește malul Mureșului de la  Sala Polivalentă până la Palatul de Justiție.

David Praporgescu a venit pe lume la 10 decembrie 1865, în orașul Turnu Măgurele din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A început să studieze la școala din Turnu Măgurele și a continuat cu școala normală de învățători din București. După absolvire a funcționat ca învățător. Fiind dornic de afirmare și iubindu-și patria, a continuat să studieze la școli militare de cavalerie în Franța și în România, fiind un elev apreciat pentru rezultatele foarte bune la învățătură. După absolvire a fost profesor la școala militară din București, urcând cu tenacitate și cu abnegație pe scara gradelor militare.

În anul 1914 începe războiul mondial. În aprilie 1916 David Praporgescu este înaintat la gradul de general, este numit comandant de divizie de infanterie și participă la luptele de eliberare a Ardealului de sub ocupație străină. Armata română câștigă bătălii și pierde bătălii.

Generalul David Praporgescu participă la luptele de pe valea Oltului alături de camarazii și de soldații săi, dovedind un curaj admirabil și o temeinică măestrie militară. Este grav rănit și se stinge din viață la 30 septembrie 1916, la doar cinci luni de la înaintarea sa la gradul de general; este înmormântat în București, în cimitirul Belu.

Cauza pentru care a luptat și și-a sacrificat viața generalul David Praporgescu a fost întregirea neamului românesc în granițele sale firești și în același stat,  vis care s-a realizat la 1 decembrie 1918 – una dintre cele mai mari realizări din istoria României.

Pe valea Oltului, la kilometrul 56, pe șoseaua Râmnicu Vâlcea-Câineni, a fost ridicat un frumos monument în memoria generalului David Praporgescu, erou al neamului românesc. Sperăm ca acest monument să mai existe și să fie bine îngrijit.

Cei care călătoresc prin acea zonă să binevoiască a se opri pentru câteva clipe la acest monument, să depună un buchet de flori și să aprindă o lumânare în memoria și întru cinstirea celui care a fost generalul david Praporgescu.

Informațiile sunt extrase din lucrarea „Presărați pe-a lor morminte ale laurilor foi”, de Ion Scurtu, editura Albatros, 1978.

Constantin Bursa

Ion Gorici

Recomandările redacției