Am tot scris despre gunoaie și despre depozitarea lor în afara spațiilor special amenajate. Am scris de asemenea, despre amenzile  care s-au dat, atât primăriilor, cât și persoanelor fizice, pentru aruncarea molozului și a altor tipuri de deșeuri, în zonele verzi ale județului sau pe malurile râurilor. Zilele trecute, mai mulți cititori ne-au spus că nu știu unde pot arunca aceste tipuri de gunoaie. ,,Ne tot amendează pentru că aruncăm molozul în afara orașului, dar unde să-l ducem? Nu ne spune nimeni ce să facem, nu există un centru de colectare, doar vin cu amenzi”, spune un arădean revoltat. Pentru a afla un răspus, în acest sens, ne-am adresat operatorului de salubritate, care operează în municipiul Arad, încercând să ne lămurim cu privire la acest subiect. ,, Deșeurile provenite din construcții și demolări, sau alte amenajări interioare, nu sunt deșeuri municipale, deșeurile municipale fiind cele care se depozitează în pubelele sau containerele obișnuite și care fac obiectul contractului de colectare și transport pe care îl au încheiat cetățenii și asociațiile de locatari cu Retim”, ne precizează  Sorin Kosz,  reprezentant Retim.

Am întrebat, care ar fi soluția pentru această problemă a cetătenilor din Arad, răspunsul a fost :,,O soluție pe care o au cetățenii Aradului, pentru a elimina în mod legal și ecologic deșeurile din construcții, este să apeleze la o companie specializată, care, contra cost, le poate colecta și transporta deșeurile”

Dacă la noi totul se plătește, inclusiv ridicarea molozului sau a mobilierului vechi, se pare,  că în alte județe lucrurile se prezintă diferit. De pildă, la Oradea s-a înființat un centru de colectare, unde oamenii pot depozita mai multe tipuri de deșeuri în mod gratuit. De la mobilier vechi, aparatură electro-casnică, până la materiale de construcții, rezultate din amenajari interioare sau demolări.

,,Omul de rând care își amenajează, poate o dată sau de două ori în viață apartamentul și își schimbă mobilierul, ar fi preferat să nu mai plătească taxe în plus, deoarece și așa sunt destule dări către stat”, spune un alt cititor al ziarului nostru.

Aflăm de asemenea, că și la Timișoara lucrurile stau diferit față de noi. Și acolo, același operator ca și la Arad, a pus containere în zona blocurilor,  special pentru aruncarea molozului provenit din amenajări. Am intrebat operatorul de salubritate, de ce acolo se poate și la Arad nu. ,,La Timișoara nu se amplasează gratuit containere între blocuri, pentru moloz. Acelea sunt închiriate și se plătește separat”, spun cei de la Retim. E adevărat că se plătește, doar că din ,,buzunarul” primăriei Timișoara, iar cetățenii apelează la acest serviciu gratuit. La Arad, se pare că nu s-a dorit înființarea de astfel de centre de colectare.

În continuare, operatorul firmei de salubritate ne-a explicat, de ce la Oradea și la Timișoara lucrurile stau diferit la acest capitol. ,,Ca să înțelegeți imaginea de ansamblu, de ce la Timișoara și la Oradea este altfel: primăriile respective au înființat și gestionează împreună cu RETIM (Timisoara) și RER Vest (Oradea), mai multe centre de colectare la punct fix, unde cetățenii pot aduce singuri și preda gratuit (aproape), toate celelalte categorii de deșeuri, care nu se pot pune în pubela obișnuită. Adică, deșeuri din construcții, obiecte de mobilier, deșeuri vegetale provenite de la toaletarea pomilor și a curților”, ne explica Sorin Kosz. ,,Deci, problema celorlalte categorii de deșeuri – colectare, transport, neutralizare, stă în mâinile fiecărei primării. Și, de fapt, acestea sunt obligate să înfiinteze astfel de centre”, adaugă reprezentantul firmei de salubritate. Întrebarea firească, care ne vine în minte este, de ce primăria Arad nu dorește astfel de centre de colectare? ,,Nu spun că nu a dorit,  eu știu că există câțiva pași concreți făcuți de Primăria Arad, în vederea înființării unor astfel de centre”, încheie reprezentantul operatorului de salubritate.

În concluzie, arădenii își aruncă molozul și vechiturile pe malurile apelor, plătind apoi amenzi, în timp ce vecinii lor, o fac în mod gratuit și civilizat la containere. 

  • Cetatean spune:

    In articol lipseste esentialul – punctul de vedere al Primariei si masurile urgente pe care doreste ca sa le ia.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției