Interviu cu Ioan Nuţu Herbei, primarul comunei Moneasa

Zilele trecute am făcut o vizită de documentare în comuna Moneasa. Asta, în condiţiile în care, după furtuna din septembrie 2017, care a făcut ravagii, staţiunea se află în proces de transformare continuă. Având în vedere că am dorit să aflăm ce
s-a mai făcut în ultimul timp, am dorit să stăm de vorbă cu sursa cea mai autorizată, primarul Ioan Nuţu Herbei, acesta având amabilitatea de a ne acorda un interviu.
– Domnule primar, furtuna din septembrie 2017 a schimbat faţa staţiunii. Toţi turiştii cu care am stat de vorbă, care ştiau cum a arătat zona îna­inte, mi-au spus că nu au mai recunoscut staţiunea, după acea zi fatidică. Ulterior aţi început operaţiunea de reamenajare. Credeţi că staţiunea îşi va recăpăta farmecul?
– Cu siguranţă. Furtuna aceea, mai precis ceea ce a rămas în urma ei, ne-a dat mari bătăi de cap. După ce am început să ne apucăm de lucru, să reamenajăm parcul, unii dintre turiştii cu care am stat de vorbă îmi spuneau că din punctul lor de vedere, peste doi-trei ani, staţiunea va arăta mult mai frumos decât înainte de dezastru.
– Am văzut că în parc au început să fie plantaţi alţi arbori în locul celor rupţi de furtună.
– Aşa este. Dar eu merg zilnic în staţiune să urmăresc evoluţia lucrărilor şi văd că sunt la fel de mari ca şi atunci când au fost plantaţi.
– Este drept că am nimerit şi noi prin staţiune când anumiţi arbori erau replantaţi, având în vedere că puieţii din prima serie s-au uscat. Un inginer venit în staţiune spunea că nici nu este de mirare, la ce rădăcini aveau.
– În plus, nici gropile nu au fost făcute corespunzător de către cei care au câştigat licitaţia pentru lucrările executate în staţiune şi plantatul arborilor. Trebuie să ştiţi că acei puieţi au fost udaţi zilnic, când a fost cazul le-am pus apă şi de două ori pe zi, dar degeaba, aţi văzut ce rădăcini aveau… Când au fost scoşi şi înlocuiţi, toţi cei care au văzut rădăcinile s-au mirat de ce puieţi am primit.
– Recent, aţi avut o nouă acţiune de plantat arbori. Cine a organizat-o?
– Ideea a aparţinut reprezentanţiilor Gărzii de Mediu Arad, fiind pusă în practică cu ajutorul Direcţiei Silvice şi bineînţeles cu acceptul Primăriei. Părerea mea este însă că puieţii plantaţi sunt tare „anemici”. Stau să mă întreb, peste cât timp vor ajunge la maturitate? Ideal ar fi fost să fie mai crescuţi, că dacă acum sunt slabi, tot aşa vor fi şi în viitor. Privind însă lucrurile per ansamblu, acţiunea a fost una benefică.
– Au participat o serie de personalităţi, semn că există interes pentru ceea ce se întâmplă la Moneasa.
– Da. Aveţi dreptate. Doamna prefect Florentina Horgea a fost sufletul acestei acţiuni. A venit însoţită de domnul subprefect Vasilică Damian. Au mai fost prezenţi: doamna prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul Universităţii Aurel Vlaicu, domnul prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest Vasile Goldiş, domnul Sorin Brădicean, şeful Gărzii de Mediu, doamna inspector şcolar general Anca Stoenescu, dar şi copii de la şcoala din Moneasa şi diverşi agenţi economici. Unul dintre participanţi spunea că îşi doreşte ca Moneasa să devină ce a fost odinioară, iar eu vă asigur că faţa staţiunii se va schimba complet, dacă lucrurile decurg conform planurilor noastre. Asta, cu atât mai mult cu cât intenţionăm să amenajăm şi o pârtie de schi.
– Vă mulţumim.
Voicu Sida

Recomandările redacției