autocar_laptopVacanţa programată la finalul verii are, parcă, şi mai mult farmec: pleci la drum când cei mai mulţi s-au întors la muncă. Ai ales o locaţie exotică, departe de casă, dar… călătoriile lungi pot veni “la pachet” cu o serie de probleme de sănătate, dacă nu ştii să le previi.

Stai ore în şir pe scaun, într-o cursă aeriană, în spaţiul nu foarte generos de la clasa economic; sau într-un autocar ce nu face pauze destul de dese, ca să-ţi poţi dezmorţi picioarele; sau călătoreşti cu un tren supraaglomerat şi nu poţi ieşi pe coridor de câte ori ai vrea. Sau, în sfârşit, pleci cu maşina proprie, dar te grăbeşti să ajungi la destinaţie (deci rulezi prea mulţi kilometri, fără opriri).

Din cauza poziţiei menţinute mult timp (picior peste picior sau cu tălpile pe sol), sângele stagnează în partea inferioară a corpului şi există riscul să se formeze cheaguri care blochează “traficul” venos. Piciorul se umflă şi simţi o durere aparent inexplicabilă sau o senzaţie de căldură. Semn că ai făcut o flebită.

Risc de embolie pulmonară

Cheagul poate să se fragmenteze sau să migreze, iar dacă se opreşte într-o arteră pulmonară, produce embolie – o problemă de sănătate cu risc major de deces! Din fericire, există câteva metode simple de prevenire a flebitei şi, implicit, a complicaţiilor pe care le poate aduce.

Ia aspirină şi… mergi la toaletă

Mişcă periodic picioarele, atât cât îţi permite spaţiul; balansează gambele înainte şi înapoi şi ridică uşor genunchii.

Ridică-te şi fă câţiva paşi la fiecare două ore, pe coridorul avionului, al trenului sau al autocarului. Dacă ceilalţi pasageri se simt deranjaţi, poţi pretinde că… mergi la toaletă (chiar dacă nu e cazul).

Dacă eşti cu maşina proprie, trage pe dreapta şi dezmorţeşte- te făcând câteva mişcări din două în două ore.

Dacă nu ai nici o contraindicaţie legată de administrarea ei, ia o aspirină (pentru fluidificarea sângelui).

Dacă ai varice sau insuficienţă venoasă

Poartă ciorapi sau colanţi de contenţie, care previn umflarea gambelor şi apariţia senzaţiei de picioare grele. Şi nu uita să-ţi iei, şi în timpul călătoriei, medicaţia venotonică obişnuită.

Iar înainte de a porni la drum, stai de vorbă cu medicul curant: el îţi poate prescrie un anticoagulant specific, altul decât aspirina.

SURSA: http://www.libertatea.ro

Recomandările redacției