Cinci săptămâni și două zile au trecut de la primul antrenament al anului pentru „Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc, care a pregătit în cel mai mic detaliu lupta de anduranță pentru promovarea în Liga a II-a. Încă de la prima „mișcare” în 2020, Laszlo Balint ne mărturisea că le-a cerut elevilor săi șă-și ridice fiecare dintre ei nivelul, în așa fel încât echipa să devină și mai puternică în campania de primăvară.
Strategia pașilor mărunți, dar siguri
Peste exact 4 zile, „roș-albii” susțin primul examen al mini-returului, în deplasarea de risc maxim de la Miercurea Ciuc, iar antrenorul „roș-albilor” a vorbit despre ceea ce și-a propus și ceea ce a obținut în perioada de pregătire. „E greu de apreciat în procente cât ne-am ridicat nivelul. Până la urmă, indiferent de cât de bine am lucrat și de cât de bine am punctat obiectivele noastre în această perioadă, trebuie să demonstrăm totul în jocurile oficiale și prima oportunitate pentru noi va fi luni, la Miercurea-Ciuc. În primul rând, este clar că îmi doresc să progresăm în ceea ce privește meciurile din deplasare, pentru că am suferit destul de mult din acest punct de vedere în sezonul de toamnă. Chiar am avut o discuție cu băieții pe tema asta și le-am spus că îmi doresc foarte mult să ne comportăm la fel, indiferent de terenul pe care jucăm, indiferent de stadionul pe care ne deplasăm și aștept să văd și eu cum vom reacționa chiar în fața unei echipe care, ca și noi, nu a pierdut niciun meci acasă în acest campionat. Altfel, strategia mea nu s-a schimbat. Încercăm să luăm me­ciurile pe rând și să păstrăm această abordare de a considera cel mai greu meci mereu pe cel care urmează. Deci, nu ne gândim ce se va întâmpla peste patru etape. Pe de altă parte, este normal, este firesc că, dacă noi vom începe bine și dacă vom avea continuitate în rezultate în acest debut de sezon de primăvară, ne vom păstra distanța față de principalele noastre urmăritoare. Dar, repet, vreau să cred că suntem focusați sută la sută pe ceea ce avem de făcut luni, după care trebuie să ne cuplăm repede la următorul meci. Pentru că, vedeți și dumneavoastră, meciurile se succed cu repeziciune și această deplasare destul de lungă aduce un surplus de dificultate”, consideră Laszlo Balint.
Neinteresați de rivalități, ci doar de puncte
Divizionarele secunde și-au făcut în proporție de 99% campania de achiziții, iar unele grupări chiar au investit sume importante chiar și în transferuri, nu doar în salariile fotbaliștilor. Numai despre mutarea lui Vali Alexandru de la Buzău la Rapid se vorbește că s-ar fi făcut în schimbul a 300 de mii de euro, deci: „E un semnal că toată lumea
și-a ridicat nivelul cel puțin din punct de vedere financiar și nu ne gândim doar la viitorul nostru adversar, ci și la Rapid sau Turris, care i-au cumpărat pe Vali Alexandru, respectiv Voinea, de la Ripensia. Asta înseamnă că s-au făcut niște pași în față, înseamnă că echipele beneficiază de o anumită stabilitate financiară, iar când apar sume de transfer sau cresc și salariile, de obicei crește și nivelul din punct de vedere sportiv. Cumva, echilibrul domnește în această partea superioară a clasamentului, deși eu m-aș bucura să nu ne uităm la absolut nicio echipă din spatele nostru și să ne păstrăm un avans confortabil pe primul loc. Dar, asta înseamnă să evoluăm la fiecare meci la un nivel bun sau foarte bun și să nu ne gândim la niciun fel de rivalitate cu x sau cu y. Preocuparea noastră permanentă ar trebui să fie legată de îmbunătățirea jocului și de ridicarea nivelului de la antrenament la antrenament, de la joc la joc. Cu atât mai mult cu cât acum suntem pe o poziție care ne obligă. Le spun mereu băieților și în vestiar că, dacă s-ar trage linie în acest moment, am fi o echipă de primă ligă și, automat, trebuie să ne comportăm ca niște fotbaliști și antrenori de primă ligă. Deci sunt indicii clare că trebuie să ne schimbăm în primul rând mentalitatea și abordarea întregului proces, indiferent că e vorba de antrenamente, de viață extrasportivă și mai ales de meciuri. Tocmai de aceea spun că e important cum ne vom comporta noi și mai puțin important ce vor face restul competitoarelor sau cel puțin echipele care și au propus promovarea”, a mai punctat antrenorul „roș-albilor”.
„Presiunea poate fi constructivă!”
Deși e pe prima poziție în clasamentul ligii secunde, UTA a avut mici sincope în sta­giunea de toamnă, dar Balint speră ca echipa sa să reacționeze și în mini-retur la nedoriții pași greșiți. „Nicio echipă nu poate să câștige toate meciurile. Ce mă bucur, însă, este că în sezonul de toamnă echipa a demonstrat tărie de caracter prin reacția avută mereu după înfrângeri. Asta demonstrează că am știut de la bun început ceea ce vrem, am știut să identificăm greșelile pe care le-am făcut în momentul în care rezultatul nu a fost conform cu așteptările noastre. Acum sperăm să avem parte de cât mai puțini pași greșiți în această primăvară pentru că meciurile sunt puține și orice sincopă le-ar permite echipelor din spate să se apropiem și atunci, automat, va interveni o oarecare presiune. Oricum, din punctul meu de vedere și presiunea poate fi constructivă în momentul în care îți dorești să faci performanță. Nu poți să performezi cu o mentalitate de genul «Las’ că merge și așa». Noi trebuie să scoatem maxim din ceea ce avem noi, indiferent că e antrenament sau joc oficial. Rămân la la principiul meu că, dacă te antrenezi bine și joci bine. Băieții știu foarte-foarte bine acest lucru și sper din tot sufletul ca luni, la Miercurea Ciuc, să demonstrăm că ne am pregătit bine în toată această perioadă și că suntem la un nivel care să ne permită câștigarea celor trei puncte”, a concluzionat „Gyuszi” Balint.
4 zile pe drum, în 20 de jucători
În afara lui Stancu, arădenii nu au nicio problemă de lot pentru deplasarea din județul Harghita. UTA va fi plecată 4 zile din Arad, dorind să evite oboseala acumulută pe drum, mai ales că Federația și televiziunile ar putea programa sâmbătă disputa cu Ripensia, cu toate că „roș-albii” și-au manifestat opțiunea pentru ziua de duminică. „Vom rămâne la Brașov luni, să ne odihnim, iar marți dimineața vom face un antrenament tot acolo. Un antrenament de regenerare pentru cei care joacă și unul de completare pentru ceilalți. Probabil vom și deplasa 20 de jucători, pe care vom conta în egală măsură până în momentul în care îi voi alege pe cei 11 care pornesc titulari, dar și pe cei care vor veni de pe bancă. Și oricum, fiind plecați atâta timp de acasă, e bine că va fi aproape toată lumea cu noi. Noi am vrea să evităm să jucăm sâmbătă, la ora 11, dar nu depinde de noi. Ne-am bucura să fim programați duminică, să avem și o zi în plus după deplasarea de la Miercurea Ciuc, dar sunt lucruri care ne depășesc. și trebuie să ne concentrăm pe ele după ce trecem cu bine de meciul de la Miercurea Ciuc. Televiziunile ne-au spus că urmează și me­ciuri de Cupa României și în funcție de programul acestora vor programa și partidele pe care doresc să le transmită din etapa următoare a ligii secunde”, a mai explicat „principalul” Campioanei Provinciei.
 

Recomandările redacției