Mesajul președintelui CJA, Iustin Cionca, la comemorarea celor trei decenii de la Revoluție

0
471

„Arad, oraș martir!

Trei cuvinte de onoare!

Trei cuvinte stropite cu sânge și cu lacrimi!

Cuvinte de doliu și de renaștere.

Cuvinte de bucurie și de suferință!

Cu treizeci de ani în urmă, Aradul ieșea în stradă pentru libertate. Au murit arădeni, tineri, entuziaști, nevinovați, pentru ca visul frumos al libertății să devină realitate.

Orașul martir Arad s-a pus în fața gloanțelor să apere valorile umanismului și ale vieții. Și datorită acestei determinări, copiii noștri cresc astăzi fără să știe de lipsuri, fără să înțeleagă totalitarismul, într-o societate în care vorba nu se oprește în barierele cenzurii și visul poate deveni realitate fără compromisuri dezonorante cu un sistem dezumanizant.

Mulți ne-am întrebat, adeseori, în acești treizeci de ani, dacă România se îndreaptă înspre direcția potrivită, dacă eroii revoluției au liniște, și dacă criminalii au răspuns pentru crimele lor. După trei decenii sunt încă întrebări deschise, iar asta, în sine, pune un diagnostic societății noastre: schimbarea s-a produs, dar efectele sale încă nu satisfac pe deplin, la nivelul individului, al cetățeanului român care aștepta o transformare profundă. Așa se explică faptul că astăzi România are o diaspora largă, că mulți dintre cunoscuții noștri au ales să își construiască viitorul departe de casă. Libertatea i-a determinat pe foarte mulți dintre noi să plece din țară. Nu să îi întoarcă spatele, ci să își caute altundeva rostul. Marea provocare a următorilor ani va fi să le demonstrăm celor plecați că există speranță de mai bine și acasă!

Revoluția din decembrie 1989 a orientat România pe o direcție nouă.

Am devenit membri NATO, am aderat la Uniunea Europeană, avem alegeri libere, libertăți individuale și de grup.

Nu ne mai temem să vorbim, să scriem, să ne rugăm. Este un mare câștig, plătit printr-un mare sacrificiu, și vreau ca în calitate de președinte al Consiliului Județean Arad să mulțumesc tuturor familiilor care au adus cel mai greu tribut pentru aceste realizări. Le mulțumesc tuturor acelor arădeni care au ieșit în stradă în decembrie 1989, la Arad sau oriunde în țară, gata să se sacrifice, așa cum numai oamenii de mare caracter au capacitatea să o facă! Le mulțumesc tuturor celor care în anii de după Revoluție au muncit pentru Arad, pentru familiile lor, construind un județ performant, atractiv, dezvoltat.

La aniversarea a 30 de ani de la Revoluție, în calitate de președinte al Consiliului Județean Arad, le mulțumesc arădenilor curajoși care si-au riscat viața, celor care au manifestat și au dat greutate, în stradă, evenimentelor de la Timișoara. Atitudinea arădenilor, faptul că s-au alăturat Timișoarei revoluționare, că au fost primii care au făcut-o și au demonstrat că Timișoara nu este izolată și că revoluția are o șansă, a schimbat istoria!

Această aniversare este o ocazie să ne amintim și de țăranii din județul Arad care au luptat împotriva comunismului în cei mai sălbatici ani ai săi, de cei cărora li s-a confiscat agoniseala, cei care au fost deportați, persecutați, urmăriți, abuzați, de arădenii care au luat atitudine și au avut puterea să se opună comunismului.

În numele administrației Aradului, a generației care astăzi poate sta verticală, cu fruntea sus, poate visa și munci pentru visul său, pentru un Arad modern, european, îmi exprim recunoștința și respectul față de arădenii revoluționari!

Mă înclin în fața Orașului Martir Arad și a contribuției sale în revoluția anticomunistă, în schimbarea istoriei României, a României astăzi liberă, europeană, și datorită Aradului!“

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.