Regele Mihai spune, în mesajul de Crăciun, că generaţia tânără ştie ce vrea, iar „cu onestitatea şi pasiunea tinerilor români” are încredere în viitor, gândurile sale îndreptându-se, de asemenea, către cei bătrâni care „dau o lecţie de curaj”, cei îndoliaţi, profesori, medici şi soldaţi. În mesajul adresat joi, fostul suveran aminteşte că le-a vorbit românilor, pentru prima oară, de Crăciun, în urmă cu nu mai puţin de 75 de ani, iar acum, la aproape un secol distanţă, are încredere în „onestitatea şi pasiunea” tinerilor care ştiu ce vor. „În anul 1940, m-am adresat vouă de Crăciun pentru prima oară. Am traversat aproape un secol împreună, iar astăzi întoarcem încă o pagină din viaţa ţării noastre. Generaţia tânără ştie ce vrea. Cu onestitatea şi pasiunea tinerilor români, am încredere că timpurile noastre vor putea fi trecute cu bine. La sfârşit de an, gândul meu merge şi către oamenii în vârstă, unii singuri, alţii bolnavi. Ei ne dau o lecţie de curaj şi de demnitate. Trimit încurajare celor care lucrează în spitale şi salvează vieţi. Celor care au inimile îndoliate, ca şi celor îngrijoraţi de starea de sănătate a celor dragi, le trimit toată afecţiunea şi compasiunea mea”, se arată în mesajul fostului suveran.

Regele Mihai îi aminteşte şi pe profesori şi soldaţi, invocând profesionalismul acestora. „Le transmit un cuvânt de apreciere celor de la catedră, din toate şcolile. Însufleţirea şi modestia lor sunt un exemplu pentru societate. Militarii noştri îşi fac datoria cu cinste, iar uneori aceasta îi costă viaţa. Ei dau dovadă de curaj şi profesionalism”, se mai arată în mesaj.
În pofida faptului că nu sunt foarte prezenţi public, regele Mihai spune că se bucură, împreună cu regina Ana, pentru că Palatul Elisabeta, Castelul Peleş şi Săvârşinul sunt „pline de viaţă, adună mii de români şi dau un exemplu bun societăţii”, multe instituţii şi organizaţii dorind să aibă patronajul Casei Regale.
„Suntem în ajunul sărbătorii Naşterii Domnului Nostru Iisus Hristos. Familia noastră, precum a fiecăruia dintre voi, are parte de bucurii, dar şi de dezamăgiri şi de griji. Exemplul de iubire şi credinţă al Familiei Mântuitorului se aşază frumos alături de viaţa noastră de zi cu zi. Multe sunt diferite faţă de acum două mii de ani, dar multe au rămas la fel, în lumea oamenilor. Trimit românilor din ţară, din Basarabia şi din toate colţurile lumii, o părintească binecuvântare”, mai spune Regele Mihai.
Crăciunul în Familia Regală
De Crăciun, la Castel la Săvârşin, bucătăreasa Familiei Regale a României a pregătit bucate ca-n poveşti. Curcanul, crescut la curte, a fost împănat cu mirodenii din grădina castelului, iar servirea s-a făcut la o masă decorată imperial. Tacâmurile din argint strălucesc printre ornamente meşteşugite de localnici şi alese cu grijă de Principesa Margareta. „O să pun un rozmarin, o să îl împănăm și cu pătrunjel, cu salvie. Toate sunt făcute în seră, de mine. Totul e din grădină”, a spus Vio­rica Călin. În bucătărie, chef-ul de la Castel, care găteşte pentru Familia Regală, exclusiv la Săvârşin, de 15 ani, a pregătit deja curcanul pentru îmbălsămare. Pasărea a fost servită în ziua de Crăciun, laolaltă cu alte bunătăţi.
În lipsa regelui şi a reginei, anul acesta, Altețele lor regale au poftit şi au cerut să mănânce pasăre de curte umplută cu portocale şi piure de castane cu sos de pâine.
„Curcanul este crescut eco și o să-l gătesc pentru seara de Ajun, în cuptor, cu rozmarin, cimbru, cu portocală, cu salvie și prune uscate și învelit în bacon. Ca garnitură avem legume, morcov, țelină, păstârnac și un pireu de castane, varză de Bruxelles și sos de pâine”, a mai spus Viorica Călin.
Meniul a fost ales împreună cu Principele şi cu Principesa moştenitoare, care au preferat, de această dată, curcanul. Totuşi, în ziua de Crăciun, pe masa princiară se găsesc și bucate tradiționale. „În meniul de Crăciun o să fie un platou cu cârnaț, jumări și sângerete”, a adăugat Viorica Călin. Masa este servită în Castel, desigur, în salonul oficial al Casei Regale, de la Săvârşin. Locaţia a fost decorată, anul acesta, cu elemente inspirate din culoarea focului. Şemineul completează discret, cu lumina sa caldă, căminul Familiei Regale şi implicit alegerile Principesei Margareta, care a decis ca masa să fie împodobită şi cu figurine din cupru, confecţionate de localnici. „Suntem o echipă de 5 persoane. Anul acesta am ales portocaliu ars, restul este un amestec de tradiții din Elveția, de aici, de peste tot. Anul acesta am ales portocaliul, îmi place foarte mult, merge cu decorul și am găsit și aceste globuri și aici avem și animale din alamă și
m-am gândit să combin cu portocaliul”, a explicat Principesa Margareta.
Anul acesta, exceptând zilele în care primesc colindătorii, Alteţele lor Regale nu vor avea prea mulţi oaspeţi, exceptând câţiva apropiaţi şi colaboratori. Pe de altă parte, aşa cum au simţit şi oaspeţii, Crăciunul la Castel este mai sărac fără Majestăţile Lor, Regele Mihai și Regina Ana, care îşi petrec sărbătorile în Elveţia.
Colindători la Castel
Familia Regală a primit colindători. Zeci de grupuri, mai mari sau mai mici, au bătut la poarta Castelului de la Săvârşin, pentru a-l vedea pe Regele Mihai. Majestatea sa este însă, împreună cu Regina, la reşedinţa din Elveţia, astfel că oficiile de gazde au fost făcute de Principesele Margareta şi Maria şi de Principele Duda. Alteţele lor regale au împodobit şi bradul de la Castel. Colindătorii, veniţi din tot judeţul, au bătut drumul până la Săvârşin sperând să-i colinde regelui. Majestatea Sa este însă plecat din ţară. Ca de fiecare dată, Familia Regală şi-a împărţit sarcinile, astfel că Principesele au mers prin comună, cu daruri pentru familiile nevoiaşe, iar Principele Radu a rămas gazdă pentru cetele de colindători.
Localnicii din Săvârşin, care le-au primit pe principese în casele lor, s-au arătat extrem de bucuroşi de vizita familiei regale, iar unii dintre ei nu s-au lăsat până nu le-au făcut şi ei cadouri, Alteţelor Lor Regale, din puţinul pe care îl au. Gestul Principeselor i-a mişcat pe copii, dar şi pe cei mai în vârstă, până la lacrimi. După ce au împărţit daruri, Principesele s-au întors la Castel, pentru a finaliza împodobirea bradului. Anul acesta, cadourile sunt secrete. Pachetele cu daruri au fost deschise de-abia în seara de ajun.
Claudia Gavra
Cristian Cotuna

Recomandările redacției