Pentru al treilea an consecutiv, Clubul UTA a ținut să-și prezinte lotul de jucători pentru un nou sezon competițional de Liga a II-a în cadrul unui eveniment special. În 2017, suporterii „roș-albi” și-au aplaudat și încurajat favoriții la Restaurantul Biavatti, dar asta și pentru că echipa juca încă în exil, la Șiria. Vara trecută, cu ocazia prezentării noii „garnituri” utiste, antrenată de Ionuț Popa, „Bătrâna Doamnă” se întorcea mai aproape de casă, în Aradul Nou, pe recondiționata arenă „Motorul”. Și atunci, ca și marți seară, au fost prezenți în jur de 1000 de spectatori, care – bineînțeles – au din nou așteptări importante de la cea mai titrată grupare din Provincie. Multe dintre acestea sunt legate de noul tehnician, Laszlo Balint, dar și de conducerea clubului, care, față de anii trecuți, se poate baza pe bani publici și pentru plata, măcar parțială, a salariilor fotbaliștilor și staffului.
Detalii în acest sens și nu numai a dat Alexandru Meszar, părintele proiectului demarat în urmă cu 6 ani.
– E a treia vară când fanii „roș-albilor” ajung să-și cunoască mai bine favoriții, dar și schimbul de mâine în cadrul unei serate de gală…
– Printr-un astfel de eveniment ne-am gândit să aducem aminte publicului, după o pauză de două luni, că UTA există, trăiește și are obiective. Mai exact, să construiască o echipă puternică, care să aducă lumea la stadion. Ca la fiecare început de campionat a fost o emulație din partea suporterilor și astăzi au fost peste 1000 de persoane la <<Motorul>>, sperăm să fie așa și după primele meciuri, în care ne dorim să obținem victorii.
– E și Laszlo Balint garanția unui sezon ceva mai bun decât precedentele?
– În primul rând, aș vrea să le mulțumim încă odată antrenorilor din vechiul staff și să-i transmitem domnului Ionuț Popa cele mai calde gânduri ale noastre, îi dorim din tot sufletul să se facă bine. Apoi, la domnul Balint ne gândim de mai mulți ani pentru postul de antrenor, însă doar acum s-a potrivit perfect. Era la o echipă de unde l-am putut lua, avem speranțe foarte mari în dânsul și în jucătorii recomandați de el. Repet, Obiectivul este să avem rezultate cât mai bune și vedem ce va ieși.
– Speranțele de mai bine sunt legate și de schimbarea legislației privind salariza­rea sportivilor din bani publici, e și condu­cerea UTA-ei mai optimistă în acest sens?
– Noi nu suntem niciodată liniștiți. Într-adevăr, legislația a făcut un pas înainte, dar suntem acoperiți doar la 50%. În primele 4-5 luni din an nu primim bani publici, iar când apare bugetul nu poți plăti retroactiv. Apoi, grila de salarizare pe care o putem acoperi prin proiecte este undeva la 6500 de lei net, iar până la această limită nu poți avea mari pretenții. Muncim mult pentru a acoperi restul, încercăm să aducem public și sponsori, să facem rating pentru a vinde publicitate, abonamente și bilete. Nu este ușor.
– Concluzionând, e pregătită conduce­rea clubului să întrețină și financiar mult doritele performanțe ale noii echipe?
– Suntem pregătiți să dăm cât mai multe prime. De exemplu, ne-a povestit Laszlo Balint că la Snagov, unde era pe primul loc cu echipa, au trăit doar din prime, fără să primească salarii deloc. Dar au avut rezultate bune și primele
s-au dat. Sperăm să facem și noi același lucru, dar – bineînțeles – să plătim și salariile.
– Dar o primă de promovare ar putea fi asigurată de club?
– An de an, în regulamentul de ordine interioară este prevăzută o sumă foarte importantă pe care o va încasa echipa, care se împarte în cazul unei promovări. Ne-am bucura să o dăm, mai ales că am avea din ce. Dacă promovăm primim bani din drepturile TV, care sunt de 70 de ori mai mulți decât cei proveniți din competiția în care luăm din nou startul peste trei zile. Din punctul nostru de vedere, Liga a II-a, respectiv echipele ce activează aici ar merita să fie susținute mult mai mult, nu numai să primească aprecieri din partea presei și a Federației.
– Tot din acest sezon, echipele de juniori „roș-albe” vor activa în competițiile fede­rale sub numele Academiei UTA…
– Suntem mândri de acest lucru, mai ales că avem un coeficient important, ce ne-a plasat pe un onorabil loc 9 din 74 de Academii acreditate în toată țara. Dar, pe de altă parte, la felul cum suntem organizați, la câți jucători am dat și dăm an de an la loturile, am sperat la un scor puțin mai mare. Dar, faptul că suntem în Top 10, peste majoritatea cluburilor de Liga I, rămâne un lucru extrem de pozitiv.
– Evenimentul din această seară și-a atins scopul, dar suntem siguri că ar fi avut un și mai mare impact dacă el s-ar fi desfășurat acasă, pe Arena „Francisc Neuman”…
– Având în vedere că noi trebuie să completăm veniturile clubului, bineînțeles că Stadionul „Francisc Neuman” ne-ar ajuta mult în acest sens. Sumele încasate de noi, ca și club, ar fi de 4-5 ori mai mari, dacă nu și mai mult. Emulația ar fi și mai mare, mai ales că toată lumea din Arad își dorește ca stadionul să se termine cât mai repede, inclusiv autoritățile locale. Personal, nu am date concrete despre ceea ce se va întâmpla efectiv la noul stadion, în cât timp va putea fi gata și folosit de echipa și clubul nostru. În schimb, sperăm ca în 18 aprilie, când UTA împlinește 75 de ani, să jucăm pe noul stadion.
Călin Mnerie

Recomandările redacției