Al 74-lea episod al derby-ului marilor rivale UTA și Poli și-a câștigat de departe titulatura drept cel mai trist din întreaga istorie. Desfășurat la Șiria, acolo „Bătrâna Doamnă” este exilată de mai bine de un an de zile până când autoritățile locale binevoiesc să pună la dispoziția echipei emblemă a orașului o arenă demnă de Liga 2-a, meciul primăverii pentru „alb-roșii” și „alb-violeți” a durat doar o oră de joc. Fără galerii, cea timișoreană ținută departe de stadion de jandarmi, fiindcă membrii săi depășeau cifra 70, adică numărul permis conform regulamentului în sectorul rezervat oaspeților și cea arădeană, rămasă și ea în afara arenei din solidaritate (una istorică) cu marii rivali de pe Bega. „Libertate pentru suporteri” au strigat ultrașii arădeni din spatele tribunei I, acuzând în special conducerea clubului fanion al Aradului pentru situația creată.
La rândul ei, aceasta din urmă a reacționat prin vocea lui Alexandru Meszar, la puține minute de la încheierea partidei, ca urmare a retragerii de pe teren a jucătorilor lui Poli. Tot din solidaritate pentru susținătorii „alb-violeți”.
– Multă lume arată cu degetul spre conducerea clubului UTA pentru ceea ce a devenit cel mai trist derby al Vestului din istorie…
-Într-adevăr, conducerii clubului UTA îi pare rău că a fost organizator la cel mai urât derby al Vestului. Cu toate că am câștigat cu 3-0 pentru a doua oară în ultimii ani. În returul sezonului trecut, pe terenul lor și acum, prin ieșirea lor de pe teren. Vrem să fim înțeleși foarte bine, nu a fost vorba despre rea-voință, dimpotrivă. A trebuit să ținem cont de situația existentă, de infrastructura stadionului unde jucăm, ROAF-ul și Legea 4. Dar am ținut cont mai ales de siguranța spectatorilor de pe stadion. Să nu uităm evenimentele de la ultimul Poli – UTA, din toamnă, unde exista un stadion mult mai pregătit pentru a se putea gestiona un asemenea derby și tot au fost incidente nedorite. Apoi, mai aveam ca exemplu și partida de acum zece zile, de pe Național Arena, dintre Steaua și Rapid unde iarăși au fost incidente. Revenim și amintim că am pus la dispoziția galeriei adverse 70 de locuri la peluză, unde puteam asigura atât siguranța lor, cât și a celorlalți spectatori. Nu am vrut să depășim această cifră pentru că riscul de incidente devenea automat mai mare. Suporterii lui Poli au refuzat să intre pe stadion pentru că doreau să le permitem accesul tuturor celor aproximativ 200 de timișoreni care au venit organizat.
– Și totuși, toți acești fani ai lui Poli aveau asupra lor bilete de intrare la meci…
-Dacă nu veneau organizat, în tricouri violete, ci erau îmbrăcați obișnuit și intrau separat, cum mai mergem, de exemplu, și noi arădenii la meciuri în tribunele arenei „Dan Păltinișanu”, chiar și cu familiile, intrau pe baza biletului ca și orice alt spectator. Dar, repet, puteam permite accesul lor fără însemnele unui club rival și organizat într-un grup, o galerie, ce necesită măsuri speciale de pază și protecție.
– Marius Cociu, managerul sportiv al timișorenilor, susținea că ați fi putut rezolva simplu situația prin plasarea galeriei timișorene într-un sector mai mare, conform numărului de fani venit azi la Șiria.
-Stadionul din Șiria are un singur sector prevăzut cu garduri pe măsură și cu intrare separată, care sunt condiții obligatorii pentru găzduirea fanilor echipelor adverse, iar acesta are 70 de locuri. Orice modificare în timpul campionatului duce automat la pierderea omologării.
– Regretați acum puțin această decizie, ținând cont de cum a ieșit, cu cele două galerii în afara stadionului la cel mai așteptat meci al anului pentru suporterii ce le compun?
– Nu regret, văzând imaginile cu comportamentul violent și al arsenalului pe care l-au avut în dotare ultrașii timișoreni care au rămas în afara stadionului. Se pare că au venit la război și la un meci de fotbal. Sunt sigur că atât clubul cât și Jandarmeria a luat cele mai bune decizii. Violența nu poate fi acceptată pe stadioane, trebuie luate măsuri. Refuzul galeriei utiste de a intra pe stadion nu mă surprinde, nu este prima dată când au obiective mai importante decât cel de a încuraja echipa. În cazul în care respectarea legilor, normalitatea și siguranța publicului spectator este criticată, înseamnă că există o problemă mare de viziune în acest fenomen. Prefer să fiu înjurat, dar să știu că spectatorii se întorc acasă nevătămați.
-Totuși, de unde credeți că au ajuns sute de bilete în posesia celor de la Poli, de patru, cinci ori mai multe decât cele cuvenite conform regulamentului?
-Din informațiile pe care le avem e vorba de 200 de bilete, adică cu 130 mai multe decât cele alocate oficial. Acest plus le-a achiziționat asociația suporterilor din Timișoara luând câte două-trei bilete pe parcursul mai multor zile, având și sprijinul prietenilor din Arad, iar ulterior le-au pus la vânzare fanilor la un preț mult mai ridicat. Cu toate că erau conștienți că în stadion vor intra doar 70 .
– Cum comentați ieșirea de pe teren a formației timișorene după numai 60 de minute trecute din derby-ul de azi?
-Un gest de sfidare a competiției, al spectatorilor și al telespectatorilor, sunt sigur că decizia nu a fost a jucătorilor sau a staffului tehnic, ci a conducerii care este de fapt asociația suporterilor .

Recomandările redacției