După jumătatea de sezon ratată în eșalonul secund, Alexandru Meszar a vorbit cât se poate de deschis despre problemele cu care se confruntă el și conducerea administrativă a UTA-ei. De data aceasta, au fost spuse pe șleau lucruri rostite alteori doar la colțuri, sau în cercuri închise. Părintele proiectului echipei fanion a Aradului a atins câteva aspecte, aducând – practic – argumente în sprijinul deciziei de a pleca de la conducerea clubului, pentru a lăsa locul unei alte conduceri formate în jurul unui investitor potent din punct de vedere financiar. Variantele (mai mult sau mai puțin fanteziste) cu Marius Țucudean, Marius Stan, Cristian Bobar sau Mihai Joița au ajuns și la urechile lui Meszar, iar acesta – practic – le dă posibilitatea acestora, sau altora interesați de un proiect viabil, să facă un pas în față. Dar până atunci, provocat de întrebările suporterilor care au participat la analiza de sâmbăta trecută, de la Hotel Subcetate, Alexandru Meszar a făcut următoarele mărturisiri:
utavara…despre vidul legislativ și realitatea financiară de la club: „Și în anii trecuți am avut probleme de acest gen. I-am explicat și domnului primar în discuția avută cu dânsul ieri că, de trei ani, am tot așteptat să vină schimbarea legislativă, să fie mai ușor. Dar, s-au dat tot felul legi și s-a mers din rău în mai rău, nu s-a consultat nimeni cu noi cei care ar trebui să fim beneficiari acestor legi. Mai nou, se discută de acei 5% din bugetul local pentru sport, dar care mai mult ne încurcă. Nu se poate aplica. Inițial era vorba că se pot da până la trei salarii minime pe economie, după care juriștii au spus că, de fapt, nu e așa. Am reușit trei luni să finanțăm după salariul minim, dar a căzut și asta. Domnul primar nu vede altă soluție de finanțare decât așa, pe proiecte, iar acei bani vin doar pentru 6 luni de zile. Adică după sesiunea de proiecte, contestații, iar asta înseamnă doar din iunie încolo. De exemplu, primii bani în 2017 i-am primit după baraj. De aceea era bine să promovăm, să nu mai depindem de alții. Sau măcar să se schimbe legislația”.
…despre posibilitatea transformării clubului într-o altă entitate juridică: „Cluburile de drept public, cum sunt 15 echipe din Liga a II-a, pot da salarii cât vor și cum vor. Noi nu putem obliga pe nimeni în Arad să schimbe forma de organizare a clubului, din privat cum este acum în public. Sigur că am vrea și noi să fim ca ele, dar nu dorim să obligăm pe nimeni dacă nu se dorește asta. UTA este printre cele cinci care nu primesc bani pentru salarii și prime, alături de: Luceafărul Oradea, Metaloglobus, Ripensia și ASU Poli. Sunt probleme la Satu Mare, Pandurii și Târgu Mureș din cauza datoriilor la Stat acumulate în ciuda finanțării publice.
…despre licărirea de speran­ță: „Și acum este o discuție la Guvern, pentru ca Primăriile să poată să încheie contracte de prestare de servicii cu cluburile pentru o sumă de bani. Adică, echipele, cluburile prestează fotbal pentru oraș, adică spectacole sportive, fac publicitate orașului, asigură mișcare pentru sute de copii și în schimbul acestor servicii primesc bani. Dacă se rezolvă legal, toate problemele se șterg, se pot primi bani și se pot cheltui pe ceea ce vrea clubul”.
…despre lotul de jucători cu care s-a pornit la drum în vară și greșelile asumate: „Am încercat doi ani la rând cu jucători de Liga
a II-a și a treia și nu am reușit să promovăm, de aceea am mers pe mâna fotbaliștilor de Liga 1. Și, poate avem cei mai buni jucători ca și nume, dar nu ca valoare. Din păcate, fotbalul nu este matematică, nu știu care este cauza pentru care am avut asemenea parcurs, dacă știam poate reușeam să o rezolv. La noi nu s-au acomodat chiar dacă au avut nume și știam că ar fi trebuit să aibă și va­loare. Poate la altă echipă vor da alt randament. Nu putem spune exact cine a greșit și ce a greșit și să nu repetăm greșeala, știm doar că avem un lot bun ca și nume, dar nu ca și valoare, omogenitate și motivație. Am renunțat și vom mai renunța la jucătorii care nu ne-au convins și încercăm să-i transferăm la alte echipe unde, poate, vor da un randament mai bun ca și la noi. Am încercat să reparăm pe parcurs unele greșeli. Chiar în debutul sezonului, când ne-am dat seama că unii au venit degeaba, am luat imediat măsuri. Poate că mai trebuia să transferăm ceva, dar nu am mai avut timp, s-a terminat perioada de transferuri și a trebuit să începem cu cei care i-am avut. În iarnă vor pleca și alții. Vizavi de cine vine cine pleacă nu ne putem pronunța noi acum pentru că așteptăm o conducere nouă, nu vreau să facem noi politica de transferuri pentru alții”.
…despre variantele de continuitate: „Avem două variante, una este să identificăm o nouă condu­cere care se apucă imediat de treabă. Adică, își asigură o finanțare și se ocupă de tot ce trebuie, sau rămânem noi, dar va fi o soluție low cost. Nu putem închide clubul, facem treaba până în vară când, poate, totuși vine cineva. Soluția cea mai bună pentru UTA este o conducere potentă financiar. Nu noi, Meszar, Grădinariu, Drăgan să facem rost de bani, căci nu suntem finanțatori.  Am avut noroc că am vândut doi jucători și am asigurat finanțarea până acum. Primăria zice să mergem mai departe, că vor găsi o soluție până în vară, dar ce facem până în vară? Eu m-aș bucursa să apară o schimbare acum, nu la vară. Recunosc că am greșit, iar în prezent nu mai avem soluții financiare pentru nivelul
UTA-ei. Clubul merită mai mult, să călătorească de exemplu la  business class și nu la low-cost, ceea ce ne-a mai rămas nouă de făcut de acum înainte. Dacă rămânem noi, trebuie să reducem major cheltuielile. Asta înseamnă jucători disponibilizați și trecerea pe jucători locali, mai ieftini. Și asta nu că vrem noi, ci că nu vrem să perturbăm activitatea clubului. UTA nu trebuie cumpărată de la nimeni. Dacă vine cineva potent, trebuie doar să aibă bani ca să continue activitatea. Degeaba am dori noi să rămânem pe loc, căci nu dorința noastră este importantă, ci clubul, bunul mers al său”.
Proca: „O discuție cu
autoritățile, celălalt pilon mare al proiectului, e foarte importantă”
Spunând toate acestea, Alexandru Meszar a invocat cei doi piloni importanți ai proiectului, Primăria și Suporter Club UTA, pasându-le oarecum responsabilitatea pentru ceea ce ar urma să se întâmple la club. Fiindcă instituția de kilometrul zero nu a avut reprezentanți la „ultima etapă a anului”, pentru a nu se expune întrebărilor legate de stadiului lucrăilor de la stadioanele „Motorul” și Francisc Neuman, doar Suporter Club UTA și-a expus punctul de vedere prin vocea președintelui său. „În ultimele 6 luni au existat tot felul de propuneri de preluare a clubului, unele relatate și de presă, Marius Stan, Bobar sau Joița.
Există interes pentru că UTA are un nume, are o finanțare importantă de la Primărie, îi lipsește doar stadionul. Din partea SCU nu există o variantă de înlocuire a actualei conduceri. Într-adevăr, avem păreri legate de mulți jucători, am vrea să vedem variante de antrenori sau, poate, se dă continuitate celor care sunt. Alte variante nu vedem. Ne interesează ce face actuala conducere dacă va continua. Putem doar specula că la UTA ar putea veni Primăria cu grupul Țucudean și Ionuț Popa antrenor sau Joița cu varianta lui, dar deocamdată nu avem decât varianta actualei conduceri. Conducerea a făcut greșeli, am făcut și noi suporterii greșeli, trebuie să nu mai fim vagi, toți am fost de vină și atât. Să le identificăm și să le acceptăm și să vedem cum le corectăm. Am făcut un efort financiar și am eșuat în mare parte. Suntem pe locul 12 și nu 10 puncte avans față de a două echipă clasată. Cred că liniștea, stabilitatea, normalitatea și continuitatea sunt mai importante ca orice, iar ultimii 10-15 ani ne-au învățat asta. Toate infuziile de bani și heirupurile financiare ne costă mai mult pe termen lung sau mediu prin datorii masive la stat și în final falimente. Așa că trebuie să vedem ceea ce ne-a mai rămas bun și să construim de acolo mai departe. Așadar, preferăm să avem stabilitate și continuitate înainte de toate și apoi, dacă se poate, și performanță. Iar în acest sens, o discuție cu autoritățile, celălalt pilon mare al proiectului, e foarte importantă. Lăsând la o parte discuțiile politice despre stadioane, trebuie să știm ceea
ce-și doresc și autoritățile. Dacă pot să termine măcar unul dintre cele două stadioane la anul, dacă pot plăti salarii ca restul de 15 cluburi sau dacă există până la urmă un finanțator credibil, pe care și-l asumă public. Trebuie să știm toate aceste lucruri înainte de a vorbi despre alte variante de conducere la UTA. Până atunci, cel puțin din partea Suporter Club UTA, în calitate de pilon al proiectului, nu există o variantă de înlocuire a condu­cerii”, a punctat Dani Proca.

Recomandările redacției