meszarOdată reluată relația „iubire/ură” dintre Giovanni Catanzariti și Adrian Marțian, UTA a rămas în același stadiu de agonie prelungită. Exasperați de modul în care echipa alb-roșie a fost tratată de cei doi, fanii reuniți în Suporter Club UTA au luat decizia radicală de a le interzice să mai folosească drepturile federative, acționând în baza actului oferit de Nicolae Bara, finanțator al UTA-ei între 2006 și 2008. Catanzariti și Marțian au lăsat impresia că nu sunt interesați de decizia suporterilor, în joc a reintrat antrenorul Adrian Falub (pentru o seară a făcut-o și Eugen Trică), dar ruptura e definitivă: SCU a anunțat că FRF a fost notificată de faptul că actuala societate pe baza căreia funcționează UTA nu are dreptul să folosească numele, sigla și culorile. Liderii SCU au transmis că sunt deschiși oricărui proiect nou pentru UTA, iar la această oră, varianta despre care se poate vorbi deschis pentru continuitate o reprezintă UTA Bătrâna Doamnă (redenumită generic UTA II, după un protocol încheiat cu suporterii). În acest context, l-am abordat pe Alexandru Meszar, managerul clubului Atletico, responsabil de apariția ONG-ului UTA Bătrâna Doamnă, cel mai în măsură să ofere detalii despre oportunitate.
– Înainte să atacăm subiectul principal, aș vrea să încercăm unele clarificări, pentru că reacțiile ivite după apariția echipei UTA Bătrâna Doamnă au fost contradictorii.
– Clubul Sportiv UTA Bătrâna Doamnă a fost înfiinţat la iniţiativa autorităţilor locale în anul 2011. Atenţie, nu 2013. Scopul a fost limpede: sprijinirea fotbalului şi, în special, sprijinirea UTA-ei. Scopul a fost îndeplinit. În anul calendaristic 2011, UTA a fost sprijinită de UTA Bătrâna Doamnă cu 195.000 euro, în 2012, cu 206.000 euro, iar în 2013, cu toate că din acest an ONG-ul a avut echipe proprii în competiţii, cu 143.000 euro.
– Întorcându-ne în 2011, UTA ar fi supraviețuit în liga a doua fără acest sprijin?
– Răspunsul este logic, astăzi nu mai aveam despre ce discuta. Aici vreau să menţionez că sursa sprijinului acordat UTA-ei au fost proiectele depuse şi câştigate de ONG, finanţate de Primărie şi Consiliul Judeţean.
– Adunate, sumele menționate valorează cam cât investiția celor doi acționari. Dar ele nu figurează în tabelul creditorilor.
– Pentru că aceste sume nu au fost creditate şi nimeni nu a vrut imagine mediatică. Scopul a fost sprijinirea UTA-ei, fără alte interese.
– Vara trecută, ați făcut două oferte de preluare a UTA-ei, punând și bazele echipei ce joacă azi în Liga a IV-a.
– Echipa din liga a IV-a a fost planul B. Am făcut echipă pentru ca Aradul să aibă o alternativă în cazul în care echipa din liga II se blochează financiar şi / sau sportiv. Planul A era salvarea echipei din liga a II-a. Pentru aceasta s-au făcut două oferte publice de preluare a clubului către acţionari, oferte care, din păcate, nu au fost acceptate.
– Printre cititorii site-ului nostru se află și contestatari ai faptului că aţi înscris o echipă în campionat înainte ca echipa din liga a II-a să se blocheze.
– Echipă nu poţi face în orice perioadă a anului şi nu poţi să te înscrii în campionat în timpul competiţiei. În schimb, indiciile economice şi cele juridice ale clubului din liga a II-a spuneau multe, continuitatea era serios compromisă. A fost şansa de care a trebuit să profităm. Echipa a doua a UTA-ei nu s-a mai înscris în liga a IV-a, iar în locul ei s-a înscris UTA Bătrâna Doamnă. Îmi asum această decizie de a înscrie UTA Bătrâna Doamnă în campionat înainte ca echipa din Liga a II-a să falimenteze. Riscul era foarte mare ca Aradul să rămână fără echipă, fără brand. Ulterior, am acceptat fără pro­bleme cerinţa suporterilor de a de­numi echipa UTA „Bătrâna Doamnă” drept UTA II, chiar dacă în acte acest lucru nu a fost posibil. Legătura echipei din Liga a IV-a cu UTA a căpătat astfel acceptul publicului utist.
– Se poate spune a cui este echipa UTA Bătrâna Doamnă?
– UTA Bătrâna Doamnă este o organizaţie, asociaţie non-profit, nu are acţionari, nu este societate comercială. Membrii asociaţiei sunt reprezentanţi ai Primăriei, Consiliului Judeţean, Old  Boys UTA, DJST Arad şi reprezentanţi ai sponsorilor. Această listă este deschisă, membru poate fi oricine care poate contribui în vreun fel la creşterea şi consolidarea asociaţiei.
– Tema fierbinte a discuției vizează retragerea drepturilor fe­derative de la clubul din liga secundă. Decizia vine după ce Suporter Club UTA a decis să nu mai tolereze circul continuu și a scăderii până la zero a capitalului de încredere în conducătorii de la UTA SA. Doreşte UTA Bătrâna Doamnă să preia aceste drepturi federative?
– Categoric, nu. Aceste drepturi trebuie să fie la Suporter Club UTA, deoarece suporterii au dovedit pe parcurs că sunt cei mai îndreptăţiţi să le gestioneze. În continuare, trebuie să le cedeze temporar pentru folosinţă celor care merită. Vorba prietenului şi partenerului meu Marius Ţucudean, UTA este aceea unde sunt spectatorii şi galeria, actele sunt prea puţin importante.
– Ce planuri are UTA Bătrâna Doamnă dacă, în cele din urmă, SCU va îmbrăţişa acest proiect?
– Să creştem împreună cu stadionul, clubul să fie, într-adevăr, al comunităţii, să fie susţinut de suporteri, de autorităţi, instituţii, oameni de afaceri.
– Trecând în plan sportiv, primii pași înseamnă promovări.
– Da, promovări. Acum, echipa de seniori UTA Bătrâna Doamnă este formată din 25 de jucători arădeni sau crescuţi în Arad, media de vârstă fiind de 22 ani, cu staff arădean. Valoarea actuală a lotului este de liga a III-a play off. Echipa trebuie să promoveze până să ajungă în liga a doua. Se va menţine în liga a doua până când oraşul poate oferi tot ce este necesar pentru a o menţine în liga I: bază materială, financiară etc. Nu am greşit, nu promovare ci menţinere, deoarece promovarea este uşor de realizat, dar nu are nici un folos fără menţinere.
– Și dacă nu promovaţi în fiecare an, ce se întâmplă?
– Ştiu unde vreţi să ajungeţi. Vă li­niştesc, nu ne interesează nici un fel de fuzionare, cesionare orice ar fi. Doar promovări pe plan sportiv.
– Subiectul delicat de la UTA SA îl reprezintă Centrul de Copii și Juniori. Ce se va întâmpla dacă UTA SA nu va mai participa în competiţie, va da faliment sau orice altceva?
– Mă bucur că aţi atins acest subiect. Din 2011 încoace, activitatea de pregătire şi competiţie a centrului este susţinută integral de UTA Bătrâna Doamnă. Acest sector merită o atenţie deosebită, cum i-am acordat şi în 2009 când am fost directorul exe­cutiv al clubului. Am implementat o strategie care funcţionează şi acum, rezultatele ei fiind că antrenorii clubului de la centru sunt la zi cu salariile şi acum. Centrul de copii şi juniori trebuie să continue activitatea indiferent de ce se va întâmpla cu prima echipă.
– Ne aflăm într-un punct în care se discută tot mai mult despre implicarea politicului, despre factorii care pot susține cu adevărat un club care să aparțină unei comunități.
– Sportul este o forţă care asociază pentru un obiectiv o comunitate întreagă cu tot ce înseamnă: autorităţi, învăţământ, întreprinzători, organizaţii, mass media şi public. Sportul nu trebuie politizat, pentru că politicul nu are aceeaşi forţă ca sportul, să urce toţi factorii în aceeaşi barcă. Dimpotrivă, politicul poate să dezbine fără rost. UTA trebuie să fie echipa tuturor arădenilor, aşa cum ne-a lăsat-o moştenire baronul Neuman.
(S.A.)

Recomandările redacției