apaMeteorologii spun că vara e departe de a se lăsa dusă, iar vreme caniculară vom avea şi în perioada următoare. Ca sănătatea noastră să se menţină în standarde, corpul trebuie permanent hidratatm pentru a-l proteja de căldură. Iată ce sfaturi vă dau medicii ca să beţi mai multă apă!

 1. Începeţi şi încheiaţi masa cu un pahar de apă 

Înainte de masă şi imediat după, un pahar cu apă nu doar că va hidratează, însă vă ajută să mâncaţi mai puţin, să resimţiţi senzaţia de saţietate mai rapid şi să beneficiaţi de o digestie optimă.

2. Consumaţi apa din pahare mici 

Ideea că trebuie să beţi multă apă în fiecare zi poate înlătura din plăcerea de a o consuma, iar umplerea paharelor foarte mari poate avea un efect psihologic negativ în dorinţa de a va hidrată din plin. Din acest motiv, utilizarea de pahare mici va fi o cale mult mai puţin intimidantă de a bea apă, întrucât veţi acumula lichidul progresiv de-a lungul zilei, fără să vi se pară că faceţi un efort major în acest sens.

3. Includeţi consumul de apă în ritualul zilnic de trezire 

Un pahar de apă rece, imediat după trezire, are numai beneficii pentru sănătate. Va revigorează rapid, va detoxifică organismul, ajută la oxigenarea corectă a celulelor şi compensează pierderile de lichid de peste noapte.

4. Păstraţi apa la îndemână 

O sticlă de apă purtată în geantă este întotdeauna salvatoare, pentru sănătate şi frumuseţe deopotrivă. Nu plecaţi în deplasări fără această dotare importantă, întrucât atunci când aşteptaţi să vi se facă sete, deja organismul a făcut primul pas către deshidratare.

5. Consumaţi apa împreună cu alcoolul sau cafeaua 

Băuturile care deshidratează, mai exact alcoolul şi cafeaua, vă pot afecta starea de sănătate în mod semnificativ. Pentru a contracara efectele cofeinei asupra organismului, consumaţi în paralel şi apă plată din abundenţă.

6. Beţi apă atunci când foamea apare în momente nepotrivite 

Momentele în care simţiţi nevoia de o gustare la ore nepotrivite sunt prilejul perfect de a vă suplimenta aportul zilnic de apă. Veţi oferi cavităţii bucale o alinare temporară, va veţi potoli foamea şi veţi preveni eficient deshidratarea în acelaşi timp.

7. Aromatizaţi apa cu fructe şi legume proaspete 

Dacă apa plată nu vi se pare apetisantă, adăugaţi-i un plus de gust printr-o metodă inteligenţă aromatizarea apei cu felii de fructe şi legume proaspete, precum lămâia, portocalele, castraveţii, piersicile, caisele, ananasul, feliile de kiwi etc.

8. Preluaţi apa din surse diversificate 

Necesarul zilnic de apă se poate acumula şi din surse alimentare, de aceea asiguraţi-vă că mâncaţi 5-6 porţii de fructe şi legume în fiecare zi castraveţi, roşii, piersici, pepene verde, pepene galben, rodii, ananas, grapefruit, portocale, mere, pere, prune, caise, fructe de pădure etc.

9. Comandaţi prima oară apă la restaurant 

Înainte să vă grăbiţi în a comanda vin sau cocktailuri dulci la restaurant, cereţi o sticlă de apa plată, pe care să o sorbiţi încet până aşteptaţi să vină mâncarea şi băutura. Veţi mânca mai puţin şi vă veţi completa eficient aportul zilnic necesar de lichide.

SURSA: http://www.libertatea.ro

Recomandările redacției