Piața Mihai Viteazul, zisă și Piața Mică, se transformă la sfârșit de săptămână. Pe lângă toate tarabele cu fructe și legume proaspete pe care le găsim în timpul săptămânii, Duminica mai apare ceva. În locul unde în zilele lucrătoare se găsește o parcare pentru mașini, comercianții de animale de mici dimensiuni își instalează tarabele.

Dacă vrei să găsești animale de companie, de hobby sau pentru producție, piața mică e locul unde le găsești. Comercianții vând aproape orice animăluț, de la papagali până la hamsteri sau porcușori de Guineea. Pe lângă animalele de companie mai putem găsi și găini, rațe, gâște,curcani, porumbei sau chiar iepuri de rasă.

Primul lucru pe care îl notezi când intri în piață este o mică măsuță unde poți vedea câteva sticluțe cu o substanță ușor gălbuie, comerciantul ne spune că este producție proprie și substanța este rezultată printr-un proces de alchimie străvechi. Vânzătorul ne mai mărturisește și că fructele din care este produsă substanța sunt cultivate chiar de el.

După ce am plecat, clătinându-ne (doar de la miros) de lângă măsuța care ne-a sărit în ochi, instant am luat tarabele la rând să vedem ce se vinde, dar și cine vinde. Am avut minunata plăcere de a întâlni oameni calzi, simpli, dar pentru care munca înseamă o plăcere. Majoritatea comercianților intervievați au mărturisit că se ocupă cu animale din plăcere. Acesta este și cazul lui Nea‘ Ion: „Sunt pensionar, altă ocupație nu am. Îmi place foarte mult să cresc iepuri, în prezent am un iepure și patru iepuroaice. De la o iepuroaică am șapte iepurași mai mici. Nu fac asta pentru bani, vă dați seama că la 5 iepuri nu ai cine știe ce profit să faci. Iepurii mei sunt de rasă mixtă și sunt mai mult pentru carne. Carnea de iepure este foarte sănătoasă și nu conține colesterol. Eu dau iepurii cu aproximativ 100 de lei, nu cred că e foarte mult având în vedere că iepurii aceștia sunt crescuți natural“, ne-a declarat comerciantul.

Vizita la Piața Mică a fost una încântătoare până când am dorit să plecăm. Pentru a mai vedea împrejurimile am decis să părăsim piața pe altă ieșire. Am ales ieșirea unde se găsesc brazii pentru sărbătorile de iarnă. Dacă tot ne aflam acolo am zis să punem câteva întrebări și comercianților de brazi. Mare ne-a fost mirarea când din dorința de a fi cât mai profesioniști ne-am prezentat cu legitimația de presă, iar comercianții au devenit puțin agresivi. Vânzătorii de brazi nu au înțeles că pe noi nu ne interesează de unde au brazii și că vrem doar să știm pe unde se învârt prețurile. Până au înțeles ce dorim să îi întrebăm, aceștia simțeau nevoia de a se justifica: „brazii sunt de la ocolul silvic“, „am vorbit cu pădurarul“.

Într-un final, unul dintre vânzători a înțeles și ne-a spus că prețurile variază în funcție de mărime. Prețul minim începând de la 20 de lei, iar cei mai scumpi pot ajunge și la 200 de lei.

Concluzia? O puteți trage și singuri, iar dacă doriți animale de mici dimensiuni sau licori magice ușor îngălbenite, trebuie să mergeți Duminica în Piața Mică. Mulți vânzători vă vor întâmpina cu căldură, dar și cu animale care mai de care bine crescute.

Recomandările redacției