La şedinţa plenului Senatului de miercuri, Ziua Drapelului Naţional, care a marcat împlinirea a 171 de ani de la emiterea decretului prin care tricolorul a devenit steag naţional, s-a desfăşurat un episod de-a dreptul hilar, care arată adevărata valoare a aleşilor nea­mului. Un senator PNL a vrut să demonstreze că are activitate în Parlament şi nu s-a dus acolo doar ca să ridice mâna la comandă sau să tragă un pui de somn până la momentul în care îl înghioteşte colegul, ca să-i spună că se votează. Aşa că s-a precipitat spre tribună, ca să facă o propunere. „Pentru că astăzi este Ziua Drapelului, vă rog să îmi permiteţi ca aceas­tă şedinţă să fie sub auspiciile tricolorului românesc, să ne desfă­şu­- răm activitatea parlamentară sub aceas­tă sărbătoare frumoasă. O să aduc drapelul României în faţa tribunei“, a spus senatorul liberal. Plin de ciudă, preşedintele de şedinţă, un senator PSD, l-a acuzat pe liberal că i-a furat subiectul. „Domnul coleg, aţi furat subiectul. Nu se procedează aşa. Vorbim de Ziua Drapelului. Ziua Drapelului e pentru toată lumea, e pentru toţi românii. E în regulă că aţi spus-o dum­nea­- voastră, cu toate că voiam să o spunem noi. Felicitări că aţi furat subiectul!“, a zis PSD-istul.
Credeţi că s-a lăsat liberalul? Da de unde, i-a spus-o de la obraz: „Vă rog frumos să vă controlaţi şi să nu spuneţi că un coleg a furat subiectul altui coleg. Este Drapelul României, nu al PSD sau al PNL. PSD poa­te să spună orice despre Drapelul României. Vă rog, nu transformaţi o sărbătoare naţională într-o răutate politică“.  Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, care vrea să candideze la Preşedinţia României, a intervenit şi el: „Să nu recurgem la gesturi politicianiste, să nu luăm un steag din spate, care era deja acolo unde îi este locul şi să îl punem între sală şi vorbitor. Nu prin gesturi teatrale marcăm acest lucru. Ziua Drapelului trebuie să fie o zi a tuturor romanilor“, a spus Nicolae. Aha, gestul politicianist a fost al liberalului, care a luat steagul şi l-a fluturat victorios, dar dacă, aşa cum singur a mărturisit, ar fi apucat să-l facă PSD-istul, nu ar mai fi fost politicianism, ci o dovadă a respectului pentru drapel.
Un episod mărunt, dar care arată, la modul dureros, micimea unora care ajung în Parlamentul României. Atât liberalul cât şi PSD-istul au dorit să prezinte fluturarea steagului ca pe o ispravă grozavă, un gest care merită să fie reflectat cu lux de amănunte în presă, cu declaraţii sforăitoare, ca să nu mai spună nimeni că au fost trimişi în Parlament degeaba. Din păcate, aceasta este adevărata valoare a oamenilor politici români, care, de fapt, nu se pot numi aşa, ci, eventual, activişti de partid. Adevăraţii oameni politici nu pun pe primul plan interesele partidului, ci ale ţării, fac ceea ce este bine pentru ţară, nu pentru partid sau pentru ei înşişi. Din păcate, aceştia sunt puţini, mult prea puţini, iar de cele mai multe ori sunt marginalizaţi şi îndepărtaţi chiar de către propriile lor partide.

Recomandările redacției