Micul Paradis de pe Valea Crișului Alb, împodobit feeric de Sărbătorile de Iarnă

0
263

Un orășel cochet și modern care este pregătit să întâmpine marea sărbătaore a Nașterii Mântuitorului nostru Isus Hristos este Sebișul.
Impozantul Pom de Crăciun, împodobit cu tot felul de  beculețe luminând în toate culorile este amplasat în fața Primăriei Orașului Sebiș, pe străzi, în tot orașul sunt ghirlande luminoase de diferite culori dar și în parcuri, unde mai sunt și alte feluri de lumini, toate luminând feeric și tranformând parcă noaptea în zi.
Pe centrul orașului niște trecători vârstnici care au ieșit să admire multituninea de lumini colorate care au înfrumuseţat orașul în prag de mare sărbătoare erau nedumeriţi. Întrebarea ce stătea pe buzele lor era: „oare ce primar mai face în Sebiș ce a făcut cel de acum?“, răspunsul venind ferm tot de la unul dintre ei: „În veac nu vom mai avea așa primar!“.
În urmă cu câteva săptămâni a mai fost un program cultural ocazionat de Caravana Tradițiilor unde au participat mai mulți artiști arădeni care au interpretat diferite colinde, obiceiuri și tradiții din județul nostru. La program a participat și părintele Ciprian Pop care a cântat mai multe pricesne și colinde, numărul spectatorilor fiind foarte mare, semn că multor oameni le place frumoasele noastre tradiții populare și neprețuitele noastre colinde.
Concert de colinde la Sebiș
Mai ales în ultima vreme, orașul Sebiș s-a dovedit a fi un oraș cu multe activități culturale de valoare la activ. Toate organizate pentru localnici de toate vârstele,  pentru oaspeții lor dar mai ales pentru tineretul din oraș.
Așa se face că și duminica trecută, în spiritul bunei tradiții locale s-a mai organizat o manifestare culturală de succes. Este vorba de un Concert de colinde cu totul aparte, la care au participat o mulțime de… colindători măieștri dar și o mulțime de spectatori iubitori – și cunoscători de colinde. Concerul a fost găzduit de  Sala de spectacol a Casei de Cultură din Sebiș, și la el au participat, printre alții: Ceata de Colindători și Stelari din Prunișor, Corul Bisericii Ortodoxe „Sf. Arh. Mihail și Gavril“ din Sebiș – dirijor prof. Ștefan Albu, Corul Bisericii Baptiste  „Sf. Treime“ din Sebiș – dirijor Ghiță Ilca, Grupul „Betania“, Corul STEPHANUS – Bi­serica Martirilor Timișoara, dirijor fiind pr. prof. dr. Nicolae Belean, recitalul Dariei Nicoleta Crișan – muzică clasică și cântece de Crăciun.
Salutul Primarului
Primarul orașului Sebiș, Gheorghe Feieș a ținut să fie prezent la acest spectacol deosebit alături de sebișeni, adresându-le salutul său și câteva cuvinte inspirate de frumosul eveniment.
„Mă bucur să văd atâta lume aici și vă spun Bună seara și Bine ați venit! Acest spectacol este deosebit și eu am vrut să-l văd neapărat, deci am venit ca spectator inițial și nu am vrut să iau cuvântul. Am fost însă impresionat de  deosebita participare, la acest concert au venit reprezentanți a mai multor comunități religioase, toate trăitoare în orașul nostru, Sebiș, toate înțelegându-se ca-ntr-o familie: ascultându-se și respectându-se unii pe alții. Mă bucur să constat că orașul Sebiș  nu doar că primește cultură ci a ajuns și să… dea cultură! În urmă cu 20 de ani am început construcția acestui așezământ în care suntem acum. Mi-a fost foarte greu, pentru că la început nu aveam majoritate în Consiliul Local și oponenții îmi aduceau tot felul de argumente și acuze: c-o să vând această locație, că primarul a făcut clădirea din sticlă și că cetățenii nu vor avea acces în ea… Uitați-vă acum: e plină de lume și suntem toți împreună la un concert deosebit, în condiții civilizate – avem introdusă și căldura acum, și totul este deosebit.
În final urez tuturor celor prezenți azi aici și familiilor lor tradiționala urare Căciun fericit!“.
„Crăciunul e Sărbătoarea iubirii“
Aceasta a fost afirmația pe care preotul paroh Rus Mercea Cătălin, de la Biserica Ortodoxă din Satu Nou – Sebiș a făcut-o în faţa celor prezenți la deosebitul Concert de colinde. După care a continuat, spunând printre altele: „Ce credeţi că este mai frumos decât ca în această perioadă a postului să simțim apropierea marii sărbători a Nașterii Mântuitorului Nostru.
Crăciunul este sărbătoarea iubirii! Ascultam cu bucurie de câteva zile bune frumoasele colinde închinate acestui mare eveniment din viața oamenilor care este Nașterea Mântuitorului Nostru Isus Hristos. Vedeți? Și Postul Crăciunului a fost rânduit de Biserică pentru pregătirea credincioșilor în vederea întâmpinării Marelui Praznic. Cum să postim ne-a învățat Mântuitorul, în Evanghelia după Matei 6,16-18. am vorbit în mare despre Postul Crăciunului deoarece îmbină pocăința cu milostenia și faptea cea bună la care ne îndeamnă Evanghelia“ a subliniat preotul Rus în cuvântul său, spus după oficierea Slujbei de duminică seara.
„Ne bucurăm că avem căldură“
Și pentru că spectatorii concertului de colinde au beneficiat de condiții deosebite, ținând cont de frigul de afară, Ioan Muscă directorul Casei de Cultură din Sebiș a ținut să precizeze câteva aspecte, după ce a spus replica din titlu.
„Ați auzit că și domnul primar a atins subiectul pentru că a fost o zbatere și un efort. Normal că are satisfacție acum și dânsul, că a mai rezolvat o problemă importantă. Acum avem căldură în sala de spectacol din Casa de Cultură de poți să stai și în cămașă dacă vrei. Așa e normal, așa le place și sebișenilor: să aibă condiții și activități culturale, că ei vin și participă“ ne spunea  directorul Casei de Cultură din Sebiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.