Mai mult de 100.000 de români părăsesc, în fiecare an, oraşele pentru a se muta în mediul rural. Odată cu pandemia şi cu creşterea costurilor utilităţilor, a scumpirii vieţii la oraş, fenomenul tinde să ia amploare, arată o analiză realizată de Arabesque & Mathaus, preluată de adevarul.ro.

Potrivit datelor statistice, peste 250.000 de români s-au mutat, în cei doi ani de pandemie COVID, de la oraş la ţară.

Institutul Naţional de Statistică afirmă că numai în 2020, în anul de vârf al crizei sanitare, 116.491 de persoane au renunţat la viaţa din oraş pentru cea din mediul rural.

În ceea ce privește arădenii, cunosc deja mulți care vor să se mute, fie înapoi în locul în care s-au născut, fie într-un alt loc frumos, pe care l-au găsit la un preț evident mai mic. Să nu mai spunem că, pe lângă prețul locuinței, arădenii sunt deja ultragiați și de prețurile utilităților și ale hranei la oraș.

Până la urmă, de ce nu? E minunat să poți avea o grădină, izolare termică la propria casă și mult mai mult spațiu. În ziua de azi, în special odată cu pandemia, multe dintre joburi se pot face remote sau, hai, măcar hibrid. Dacă nu ai ceva care să te lege foarte tare de oraș – un alt tip de job sau, mai ales, oameni dragi -, nu văd niciun motiv pentru care ar fi criticabilă dorința unora de a-și lua pur și simplu catrafusele din zona urbană, dacă nu pentru totdeauna, măcar pentru un timp limitat.

Aceasta ar fi o șansă imensă, de asemenea, pentru a revitaliza zonele rurale, pentru a dezvolta infrastructura și, de ce nu, rețeaua educațională. Deși am vizat și eu metropolele țării și ale lumii, am fost întotdeauna și un puternic susținător al dezvoltării comunităților locale mai mici. Simt cumva că e ok să mergi la băcanul din colț, la librarul de peste stradă, că școala din propria ta localitate ar trebui să fie una decentă.

Mai mult decât atât, mulți dintre arădeni s-au născut la țară și au o moștenire acolo, pe care o pot oricând valorifica. Mi se pare cumva suspect să nu te folosești de ceea ce ai deja.

În concluzie, nu pot decât să salut decizia unora de a lua o decizie rațională și nu neapărat una de gura lumii. Să călătorești e minunat oricând, dar contează să ai și o rezidență în care să te simți cu adevărat bine. Iar unii chiar s-au săturat de blocuri…

Recomandările redacției