gotiuLansarea cărţii „Afacerea Roşia Montană” a jurnalistului Mihai Goţiu, cel mai activ combatant din presă al proiectului minier de la Roşia Montană, are loc joi, începând cu orele 18, 30, în Club Nerv Arad. Cartea este „rezultatul unei investigaţii jurnalistice de peste 11 ani a cazului care, în toamna lui 2013, a scos zeci de mii de români în stradă” şi  „prezintă schema afacerii, documente inedite, persoanele implicate (investitori şi politicieni), modul în care mass-media au prezentat subiectul, analiza proiectului minier, precum şi istoria formării şi dezvoltării rezistenţei civice”. Pentru sutele de articole scrise despre Roşia Montană, Mihai Goţiu a fost premiat de societatea civilă şi de profesioniştii din domeniul presei, dar, în acelaşi timp, a fost ţinta presiunilor, ameninţărilor şi agresiunilor companiei şi ale unor angajaţi şi susţinători ale acesteia”.

Lansarea va fi însoţită de proiecţia scurt-metrajului documentar „Zidurile. The making of”, semnat de acelaşi Mihai Goţiu. „Începând cu anul 2000, casele achiziţionate de compania minieră la Roşia Montană au intrat într-un proces accentuat de degradare, 150 dintre ele fiind demolate. În paralel cu distrugerea patrimoniului cultural, comunitatea locală a început să se dezintegreze. După 2007, Asociaţia ARA a iniţiat programe de restaurare a caselor din Roşia Montană. În jurul lucrărilor de salvare a Casei Parohiale Unitariene şi a altor clădiri din Roşia Montană se formează o nouă comunitate. « Zidurile.Making of» prezintă secvenţe de filmare pentru strângerea fondurilor necesare realizării unui documentar de lung metraj”.

(G.S.)

  • Alin Croitoru spune:

    Sper ca atunci cand termina cu lansarea acestei mizeri Gotiu sa mearga direct la puscarie acolo unde ii este locul unui tradator de tara. Intradevar pt el a fost o afacere toata povestea asta cu Rosia Montana si acum a scos si o asa zisa carte.

  • Dumitrita spune:

    Eu sper ca volumul urmator „Afacerile lui Gotiu” sa fie scrise dupa gratii sa vedem cat de bun scriitor e daca nu are „sursele” la indemana. Oricum ii va lua mult mai mult timp decat prima carte asa ca la cati mai multi ani cu executare!

  • Ron spune:

    M-am saturat de acest personaj care s-a facut cunoscut pe spatele motilor scriind minciuni si inventand prostii despre un Proiect care are menirea de a relansa viata economica a muntilor Apuseni!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției