takacsArtistul Mihai Takács împlineşte luna aceasta 60 de ani, prilej cu care va organiza, cu sprijinul Complexului Muzeal Arad, o expoziţie aniversară („Takács 60!”) însoţită de lansarea albumului „Pictura. Sculptura. Mihai Takács”. Vernisajul şi lansarea vor avea loc  în Sala Ovidiu Maitec a Muzeului de Artă Arad, joi, 23 ianuarie, începând cu ora 18, 00.
„La 60 de ani, un artist trebuie să ajungă la maturitate artistică. Dacă la 60 de ani un artist nu are un stil personal, nu o să ajungă niciodată un artist adevărat. Un artist nu trebuie niciodată să caute, trebuie să-şi găsească drumul, perfecţionându-şi stilul, fără să şi-l schimbe des şi radical”, spune Mihai Takács.
Deşi, de obicei, „retrospectiva” unui artist este pregătită timp de mai mulţi ani de zile, constituind un ansamblu de lucrări realizate de-a lungul vremii, arădeanul nu doreşte  să expună, de această dată, lucrări mai vechi. Va avea timp să facă acest lucru mai târziu, adaugă el zâmbind.  Tablourile, de dimensiuni mici şi medii, sunt relativ noi, „pe unele nici nu s-a uscat încă vopseaua”, iar cele 20 de sculpturi sunt, de asemenea, cele mai noi creaţii. Toate vor putea fi admirate de public până pe 23 februarie 2014.
În ceea ce priveşte albumul de artă, unul de 120 de pagini cu coperţi groase, acesta va conţine, pe lângă naturi statice, peisaje citadine din Arad, dar şi din mai multe oraşe europene, artistul ţinând să precizeze că se doreşte a fi un album pentru toată lumea.
Născut la data de 23 ianuarie 1954 în comuna Şilindia din judeţul Arad, Mihai Takács a absolvit Facultatea de Arte Vizuale a Universităţii de Artă şi Design din Oradea. Este membru al UAP Filiala Arad, membru al Asociaţiei artiştilor „Place de Tetre” din Paris, membru al Asociaţiei artiştilor ASLA din Palermo şi preşedintele Fundaţiei  „Takács”. Artistul plastic este semnatarul unui număr mare de expoziţii organizate în ţară şi peste hotare (în Ungaria, Germania, Franţa, Spania, Italia), participând, de asemenea, la mai multe expoziţii internaţionale.  A fost distins, de-a lungul vremii, cu numeroase premii, diplome şi medalii, printre care: Premiul ASLAN-Palermo, Italia (1985), Premiul artiştilor străini- Palermo, Italia (1986), Diploma de onoare- Palermo, Italia (1987), Medalia de argint- Palermo, Italia (1988), Premiul Special Palermo- Palermo, Italia (1989), Diploma de onoare- Lenbach, Franţa (1995), Orvel, Duna- Moros- Tisza- Regional KHT- Szeged, Ungaria (2003), Diploma de onoare „Who is Who” ca personalitate a României (2012) şi Diploma de excelenţă „Artistul plastic al Aradului” (2013). Printre altele, a  conceput şi mai multe calendare ilustrate şi coperţi , a restaurat monumente publice, a executat copiile unor statui şi a ajutat la organizarea Zilelor Picturii Arădene din cadrul evenimentului  Zilele Aradului, începând cu anul 2000.

Giorgiana Stoica

  • DAN spune:

    Respectul meu pentru tot ce ai facut si faci. Imi amintesc cu placere de timpurile cind am fost colegi la Siria, de Casoaia cind erai coordonator ai Taberei Internationale de Sculptura care unde ne simteam mici in preajma unor titani ai artei.Talentul si verticalitatea te caracterizeaza. PS>Salutari Silviei si feciorului. Un fost coleg……

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției