taxaTimbrul de mediu introdus de Guvernul Ponta a intrat în vigoare de peste două săptămâni, răstimp în care peste 250 de arădeni au plătit pentru a-şi putea recupera maşina. Cu toate acestea, sute de persoane se adresează încă Tribunalului pentru a-şi recupera vechea taxă de mediu, intentând zilnic acţiuni în acest sens. Peste 100 de procese au fost înregistrate pe site-ul Tribunalului doar între 22 şi 29 martie, semn că şoferii arădeni au de recuperate de la stat sume serioase. Potrivit statisticilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, până la sfârşitul lunii februarie, arădenii au intentat 7.075 de procese, din care 5.325, iar 1.750 la Curtea de Apel Timişoara. „Suma totală solicitată a fost de 34.605.749 lei, numărul dosarelor finalizate în primă instanţă fiind de 3.037. Până în present s-au făcut restituiri în cazul a 2176 de dosare, iar suma efectiv restituită este de 13.779.523 lei”, a declarat Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al DGFP Arad.
Acesta a ţinut să precizeze că noul timbru de mediu a început să fie calculat imediat după intrarea sa în vigoare, arădenii începând să depună cereri în acest sens din 18 martie.
Taxa versus timbru
Reprezentanţii DGFP susţin că în situaţia în care taxa de poluare plătită este mai mare ca timbrul de mediu, proprietarul maşinii are dreptul să ceară restituirea di­ferenţei. „În cazul în care taxa specială pentru autoturisme şi auto­vehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante pro­venite de la autovehicule, achitată, este mai mare decât timbrul rezultat din aplicarea prezentelor prevederi privind timbrul de mediu, calculat în lei la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul înmatriculării sau al transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat, se pot restitui sumele reprezentând diferenţa de sumă plătită, numai către titularul obliga­ţiei de plată, pe baza procedurii stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Calculul diferenţei de restituit se face pe baza unei formule de calcul, în care se utilizează elementele avute în vedere la momentul înmatriculării sau al transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat”, a mai spus Arusti.
Purtătorul de cuvânt al DGFP a menţionat că sumele de restituit stabilite de instanţele de judecată prin hotărâri definitive şi irevocabile în sarcina statului, precum şi orice alte cheltuieli ocazio­nate de executarea silită, privind taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu, se suportă din sumele încasate, cu titlu de timbru, în conturile organului fiscal competent sau din bugetul Fondului pentru mediu.
În ceea ce priveşte valoarea timbrului de mediu, Arusti susţine că aceasta se stabileşte în funcţie de norma de poluare Euro; nivelul emisiilor de bioxid de carbon; capacitatea cilindrică; vechimea autovehiculului şi dacă motorul este pe benzină sau motorină.

Recomandările redacției