OLYMPUS DIGITAL CAMERAMiile de arădeni nevoiaşi aflaţi pe lista beneficiarilor de ajutoare europene rămân fără ulei şi făină.
Conducerea Consiliului Judeţean a anunţat că distribuirea celor două produse, ajutoare de la Uniunea Europeană a fost sistată. Programul de distribuire a ajutoarelor va continua în perioada următoare însă, pe masa beneficiarilor nu vor mai ajunge decât nouă tipuri de alimente, în loc de 11. Sunt însă veşti bune pentru persoanele cu situaţie materială precară. Arădenii se mai pot înscrie pe lista beneficiarilor de ajutoare.
După ce autorităţile au aşteptat în zadar făina şi uleiul pentru cei peste 48.000 de arădeni beneficiari, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), instituţia care s-a ocupat de achiziţii a anunţat că distribuirea acestor alimente a fost suspendată. APIA nu a precizat însă dacă vor fi reluate achiziţiile de făină şi ulei şi deci, dacă beneficiarii mai au şanse să primească aceste două produse. Vina o are o companie care nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale.
Totuşi, câteva mii de arădeni au apucat să primească aceste două produse, după prima livrare. Cantităţile livrate înainte de suspendare au fost extrem de mici. La nivelul judeţului Arad au fost livraţi 11.520 litri de ulei, de care au beneficiat un număr de 1.645 de cetăţeni din municipiul Arad. De asemenea, la Arad s-au mai livrat de 208,12 tone, de făină distribuită unui număr de 13.874 de beneficiari. Câteva zeci de mii de beneficiari au rămas însă fără aceste alimente.
„Agenţia de Plăţi şi Interven­ţie în Agricultură a anunţat Consiliul Judeţean Arad că livările a două dintre produsele ce fac obiectul ajutoarelor alimentare de la UE, uleiul şi făina au fost sistate. Furnizarea de făină şi ulei în cadrul PEAD 2012 a fost contractată, în urma atribuirii prin licitaţie, cu societatea Viem Corporation Eood din Bulgaria. La data terminării contractului, res­pectiv 31 decembrie 2012, firma nu îşi îndeplinise obligaţiile contractuale privind furnizarea cantităţilor contractate. În conse­- cinţă, nu vor mai fi livrate produse peste cantităţile livrate“, a susţinut Cristian Drăgan, administrator public al Consiliului Judeţean Arad.
Noi arădeni pe lista miilor de beneficiari
Dacă făina şi uleiul vor lipsi cu desăvârşire, ieri, la Aeroportul Arad, în Terminalul Cargo au ajuns 20 de tone de mazăre, iar în următoarele zile urmează să ajungă alte câteva tone de mazăre, precum şi orez. Potrivit conducerii administraţiei judeţene, apro­ximativ 80 la sută din programul de distribuire a ajutoarelor a fost realizat la nivelul judeţului nostru. În unele localităţi s-au distribuit toate cele nouă produse, în timp ce în unele vor mai sosi ajutoare zilele următoare.
Rândurile beneficiarilor de ajutoare alimentare se vor îngroşa în perioada următoare. Dacă în prezent Aradul are peste 48.000 de beneficiari, numărul acestora ar putea creşte mult, deoarece arădenii nevoiaşi se mai pot încă înscrie. Aceştia pot fi şomeri, pensionari cu o pensie mai mică de 400 lei pe lună, beneficiari de venit minim garantat şi persoane cu handicap grav şi accentuat neinstituţionalizate. „În perioada 21 – 31 ianuarie facem adrese către primării şi către instituţiile care se ocupă cu aceste persoane, cum este agenţia de şomaj şi Casa de Pensii. Persoanele omise ori cele care au intrat în categoria de noi beneficiari, de la 31 august 2012 şi până la finalul anului trecut vor primi şi ele ajutoare. Estimăm că vom fina­liza programul de distribuire de ajutoare, şi la noii beneficiari înluna martie a acestui an“, a conchis Cristian Drăgan. Ajutoarele constau în: orez, mălai, biscuiţi, paste făinoase, zahăr, mazăre, fasole boabe şi bullion.

Recomandările redacției