ajutoareMii de arădeni cu situaţie financiară precară ar urma să primească de la stat mai mulţi bani. De luna viitoare vor fi majorate ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei, creşterea urmând să se resimtă în buzunarul beneficiarilor din august. Dacă majorările abia vor fi simţite de beneficiari, nu acest lucru se poate spune şi de bugetul statului. Şi asta pentru că schimbările legislative vor îngroşa mult rândurile beneficiarilor de ajutoare.
Două ajutoare de la stat vor creşte în cuantum începând de la 1 iulie şi tot de atunci vor fi modi­ficate limitele de venituri pentru acordare. Este vorba de venitul minim garantat, acordat în baza Legii 416 din 2001 şi de alocaţia pentru sus­ţi­nerea familiei, acordată în baza Legii 277 din 2010. Luna trecută, peste 3.500 de arădeni au beneficiat de ajutor social şi aproape 2.600 de familii, de alocaţie de susţinere.
Cuantumul alocaţiei pentru susţinerea familiei creşte cu 30 la sută. Conform actului normativ, limita de venituri până la care se acordă alocaţia pentru susţinerea familiei va creşte de la 370 de lei pe membru de familie, la 530 de lei, cu menţinerea a două intervaluri de venituri 0 – 200 de lei de persoană şi 201-530 de lei, de persoană. Pentru persoanele şi familiile cu drepturi de ajutor social stabilite anterior lunii iulie 2013, respectiv lunii decembrie 2013 au fost prevăzute măsuri tranzitorii. Mai precis, cei in cauză vor primi şi diferenţa de sume dintre noul nivel al venitului minim garantat şi nivelul anterior al acestuia.
În cazul ajutorului social, majorarea de luna viitoare va fi cu 8,5 procente, abia din ianuarie 2014 urmând ca acest ajutor să mai crească cu 4,5 la sută. Ministerul Muncii a estimat că, odată cu aplicarea acestor măsuri, numărul beneficiarilor va creşte cu 30 la sută, iar cel al alocaţiilor pentru susţinere, cu 45 la sută. „De luna viitoare, ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea fa­miliei vor fi majorate. Aceste tipuri de ajutoare se acordă diferenţiat, în funcţie de familie şi de numărul de copii. Numărul beneficiarilor acestor măsuri va creşte însă semnificativ, pentru că vor creşte şi limitele financiare până la care se acordă ajutoarele“, a susţinut Mariana Bătrân, directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale.
Spre exemplu, o familie de trei copii, cu venituri de până în 200 de lei, pe membru va primi din august de la stat 99 de lei, în loc de 90 de lei. De asemenea, ca venit garantat, o familie compusă din trei persoane va primi 342 de lei, în loc de 315 lei. Din vară numărul arădenilor care trăiesc din aceste ajutoare ar putea creşte, de asemenea.

Recomandările redacției