buburuze 1Câteva localităţi de pe Valea Mureşului, din judeţul Arad, se confruntă în ultimele zile cu o invazie de buburuze, iar oamenii adună zeci de mii de insecte din case, specialiştii afirmând că fenomentul este rar şi este cauzat de temperaturile ridicate.

Conform mediafax.ro, localnicii din oraşul Lipova şi alte câteva sate învecinate se plâng că de cateva zile, de când temperaturile diurne ajung la 20 de grade, se confruntă cu o invazie de buburuze, pe terase, în curţi, grădini, pe străzi şi chiar în case, dacă se lasă ferestrele deschise.

Primarul oraşului Lipova, Mircea Jichici, a declarat că au mai fost invazii similare primăvara şi toamna, dar niciodată oamenii nu s-au confruntat cu un număr atât de mare de buburuze.

“Avem pădurea lângă oraş şi de acolo vin, când temperaturile sunt la 20-22 de grade. Şi în primăvară am stropit şi am scăpat de ele, dar acum ne-au luat prin surprindere şi sunt mult mai multe”, a spus primarul oraşului Lipova.

Specialiştii afirmă că aceste insecte stârpesc dăunătorii de plante, fiind benefice la culturi. Ei cred că în acest an buburuzele s-au înmulţit mai mult şi din cauza ploilor din timpul verii.

Localnicii speră că problema va fi rezolvată odată cu scăderea temperaturilor, dar între timp Primăria Lipova a anunţat că va stropi cu insecticide.

Recomandările redacției