mediciMedicii de familie sunt hotărâţi să nu accepte distribuirea cardurilor naţionale de sănătate care nu au mai ajuns la populaţie. Aceştia consideră că trebuie schimbate patru legi pentru a avea puterea legală să distribuie cardurile care nu au ajuns la asiguraţi. Medicii nu acceptă să se implice în distribuirea cardurilor de sănătate rămase la nivelul caselor de asigurări judeţene, şi nici în acţiunile de distribuire ulterioare, susţinând că este proiectul Casei de Asigurări de Sănătate, nu al medicilor de familie. Cardul reprezintă un document de identificare care conform legii poate fi eliberat titularului doar de emitent (CNAS). „Considerăm că inscripţionarea cardurilor este o activitate birocratică, cronofagă şi inutilă. Nu vom înlocui consultaţiile cu inscripţionarea cardului, aşa cum am precizat de nenumă­rate ori că nu vom accepta sarcini birocratice suplimentare, în defavoarea actului medical“, susţin medicii arădeni.
15 mii de carduri lipsă
În judeţul Arad trebuiau să ajungă 286.235 de carduri de sănătate. „Din păcate, foarte multe carduri nu au mai ajuns la populaţie. Este vorba despre un număr aproximativ de 15.000 de carduri care vor trebui ridicate de la sediul nostru. Cardurile nu au ajuns la populaţie din cauză că poştaşii nu i-au găsit pe asiguraţi acasă. Au mai fost câteva cu adrese sau cu nume greşite, însă foarte puţine. Din cauză că medicii de familie au refuzat ditribuirea cardurilor, acestea pot fi ridicate de către asiguraţi doar de la CAS“, ne-a declarat Bianca Găicean, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Arad.
În opinia medicilor de familie însă cardurile nu au nici o relevanţă şi pot fi aruncate la gunoi. Fără nici o informaţie utilă pe ele şi fără       să îmbunătăţească cu vreun gram actul de sănătate, singurul lucru cert îl reprezintă sutele de milioane aruncate pe fereastră pentru elaborarea lor.
Pentru a putea fi folosite… la nimic, medicii de familie trebuie să îşi achiziţioneze cititoare de carduri. „În Arad există două firme care comer­cializează cititoare de carduri. Preţul unui cititor oscilează între 15 şi 50 de euro, în funcţie de întrebuinţări. Problema o reprezintă însă că totul este atât de confuz, nu ne-a specificat nimeni indicaţiile tehnice, încât nici nu ştim măcar ce să cerem. Apoi, cardurile nu conţin nici o informaţie pe ele. Pot fi aruncate, liniştit, la gunoi pentru că nu au absolut nici o valoare. Medicul este nevoit în continuare să aducă dovada de asigurat a pacientului pentru că pe carduri nici măcar această informaţie nu este disponibilă“, ne-a declarat dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.
Fişa medicală, în care este specificat întregul istoric medical al pacientului, nu este introdusă pe card, ci în dosarul electronic al pacientului. Problema este că nici acest dosar electronic nu există. „Dosarul exis­tă în teorie şi este o idee foarte bună, însă în practica românească cine ştie ce se poate întâmpla. Cât priveşte cardurile, era altceva dacă le avea întreaga populaţie a României. Cei până la 18 ani nu beneficiază de carduri, iar acestea nu conţin nici categoriile de asiguraţi. În anul 1999 a mai fost introdusă o aberaţie care a dispărut complet la puţin timp de la intrarea ei în vigoare. Tot cu scopul de a eficientiza sistemul sanitar, a fost introdus un fel de carton căruia îi rupeai colţurile de fiecare dată când îţi schimbai medicul de familie“, mai spune Dărăbanţiu.

Recomandările redacției