boboteaza[1]Credincioşii ortodocşi au sărbătorit, marţi, Botezul Domnului (Boboteaza), la biserici unde au participat la Sfânta Liturghie şi la slujba sfinţirii Aghiasmei Mari. Sărbătoarea aminteşte de Botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos şi de recunoaşterea Lui ca Mesia de către Sfântul Ioan Bote­zătorul. Praznicul se mai numeşte „Epifania” sau „Teofania”, adică Arătarea Domnului.
În această zi de sărbătoare IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală, la sfârşitul căreia a sfinţit Aghiasma Mare. La finalul slujbei, IPS Timotei a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi la Catedrală în care le-a vorbit despre Agheasma Mare şi despre sărbătoarea Botezului Domnului.
Obiceiuri de Bobotează,   în judeţul Arad
În fiecare an, de Bobotează, localnicii din Nadăş (comuna Tauţ) respectă mai multe tradiţii printre care cea a sfinţirii apei pârâului Teşa şi cea a împărţirii de colaci.
La ruga satului se oficiază sluj­ba de sfinţire a Aghiasmei Mari. Tot atunci este sfinţită şi apa din pârâul Teşa care trece prin sat. Potrivit tradiţiei, în ziua de 6 ia­nuarie, o familie sau două din sat fac câteva pauţe (parastase) care sunt date unui preotului, şi restul co­piilor mai mici de obicei rudelor mai apropiate şi celor săraci.
La acest eveniment participă mai mulţi localnici, care după încheierea slujbei religioase îşi iau în sticle agheasmă mare.
Sute de credincioşi din ju­deţul Arad dar şi din judeţul Timiş, au participat, la slujba de sfinţire a Agheasmei Mari, la Mănăstirea Hodoş-Bodrog din ju­deţul Arad, unde preoţii acestui lăcaş de cult au sfinţit şi apele râului Mureş.
Preoții spun că în ziua de Bobo­tează toate apele pământului sunt sfinţite şi există credinţa că acestea rămân sfinţite timp de două până la şase săptămâni, perioadă în care nu se pot spăla rufe în ape curgătoare. Tradiţia sfinţirii apelor curgătoare datează de peste 2.000 de ani, însă, în perioada comunistă, ea a fost interzisă.
De asemenea, sute de credincioşi au participat, duminică, la sluj­ba oficiată la „Fântâna Iordanului“, de la biserica din comuna arădeană Almaş. Localnicii spun că în Fântâna Iordanului există apă adusă din râul Iordan.

Recomandările redacției