Mii de credincioși au participat la celebrarea praznicului Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Hodoș-Bodrog

0
1175

În ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, mii de credincioşi din tot cuprinsul Banatului şi a Câmpiei arădene, şi-au îndreptat paşii spre străvechea Mănăstire Hodoş-Bodrog, pentru a se ruga la icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul și pentru a participa la slujbele ce se săvârșesc în această lavră monahală milenară.

Obștea monahală și pelerinii au avut bucuria de-al avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Ierarhul a fost întâmpinat de obştea monahală, în frunte cu Preacuviosul Protos. Grigorie Timiş, stareţul mănăstirii şi de sutele de pelerini. La paraclisul de vară, înconjurat de soborul de slujitori, Preasfinția Sa a oficiat slujba de Priveghere.

În cadrul cuvântului de învăţătură Preasfințitul Emilian a făcut o exegeză scripturistică a textelor paremiilor ce se citesc la slujba Vecerniei. Ierarhul a tâlcuit visul Patriarhului Iacov, care a văzut o scară de la pământ la cer, pe care se urcau și se coborau îngerii, iar în vârful scării a văzut pe Dumnezeu (cf. Facere 28, 12). Scara din visul Patriarhului Iacov este tocmai Sfânta Fecioară Maria, deoarece pe această scară s-a coborât Dumnezeu – Iisus Hristos – și S-a întrupat din pântecele său. Maica Domnului este Casa lui Dumnezeu și Poarta Cerului, așa cum ne învață Părinții Bisericii, și numai cei ce recunosc aceasta vor intra în Împărăția lui Dumnezeu, a subliniat Preasfinția Sa.

Procesiunea ,,Drumul Crucii”

După aceasta, miile de credincioşi au pornit la Procesiunea ,,Drumul Crucii”, care se face de aproape un secol, din evlavia credincioşilor care veneau la Sfânta Mănăstire în aceste zile de hram şi care doreau să-şi intensifice osteneala şi jertfa lor închinată Maicii Domnului, an de an. Pe ,,Drumul Crucii” au rostit bogate cuvinte de învăţătură şi zidire sufletească părintele Flavius Petcuţ, protopop al Aradului, părintele Petru Ursulescu de la Parohia Arad-Micalaca Nouă, Părintele Protos. Nicolae Tang iar în încheiere Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a încununat această procesiune cu un părintesc cuvânt de binecuvântare pentru toți pelerinii care participă în aceste zile la hramul de vară al mănăstirii.

Slujbele sfinte s-au desfăşurat pe tot parcursul nopţii, săvârşindu-se Taina Sfântului Maslu, slujba Prohodului Maicii Domnului, Sfânta Liturghie, acatiste şi alte rugăciuni închinate Maicii Domnului.

Protos. Iustin Popovici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.