La nivelul Ministerului Public a fost demarată prezentarea bilanţului pe anul 2016 privind activitatea unităţilor din subordine, conform calendarului stabilit de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. În acest context, miercuri, a avut loc şedinţa  de evaluare a activităţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad şi a unităţilor din subordine. La eveniment au participat, din partea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, procuror general Ion Braşoveanu şi  procuror general adjunct Marius Neculcea. „Rezultatele obţinute în cursul anului 2016 au confirmat evoluţia pozitivă a activităţii desfăşurate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad şi de parchetele subordonate, evidenţiind, totodată, capacitatea acestora de a-şi asu­ma şi îndeplini proiecte, priorităţi şi strategii, aspecte reflectate şi în principalii indicatori statistici (după caz şi în dinamica principalilor indicatori statistici)”, au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.
1.213 inculpați trimiși în judecată de parchetele din judeţ
Totalul cauzelor penale soluţionate a fost 9.230, din care trimiteri în judecată – 1.046. Au fost trimişi în judecată 1.213 inculpaţi, dintre care au fost arestaţi 92. Suspecţii faţă de care s-a dispus renunţarea la urmărirea penală au fost în număr de 447. Nu mai puţin de 81 de minori au fost trimişi în judecată, dintre care 12 au fost şi arestaţi. Totalul contentaţiilor, apelurilor şi recursurilor penale declarate a fost 151, soluţionate au fost 155, dintre care 105 au fost admise şi 50 respinse. Numărul participării în şedinţe de judecată este 9.777, la cauze penale – 8.496, civile – 1.281, iar numărul cauzelor judecate cu participarea procurorului au fost 5.788, dintre care penale 5.048, civile – 740. Numărul hotărârilor judecătoreşti verificate este 4.007, dintre care penale – 3.198 și civile – 809.
773 dosare soluționate de Parchetul de pe lângă
Tribunalul Arad
Totalul cauzelor penale soluţionate  este 773, din care trimiteri în judecată sunt 111. Un număr de 136 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, dintre care 13 au fost arestaţi. Suspecţii faţă de care s-a dispus renunţarea la urmărirea penală au fost zece, iar doi minori au fost trimişi în judecată şi ambii au fost arestaţi.  Totalul contestaţiilor şi apelurilor penale declarate este de 21, soluţionate – 23, dintre care 16 admise. Contestaţiile şi apelurile civile declarate au fost două, una fiind respinsă. Numărul de participări în şedinţe de judecată este 2.328 (1.450 penale, 878 civile), iar numărul cauzelor judecate cu participarea procurorului este 1613, dintre care 1087 penale şi 526 civile. Numărul hotărârilor judecătoreşti verificate este 764, dintre care 386 penale şi 378 civile.
Indicele de restituiri şi achitări
Indicele de restituiri (procentajul cauzelor restituite în anul 2016 din totalul cauzelor soluţionate prin rechizitoriu în aceeaşi perioadă) totalizat pe toate unităţile de parchet de pe lângă judecătoriile din judeţul Arad este 0,33% (3 din 909); la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad este 0%. Indicele de achitări definitive (procentul de achitaţi definitiv în anul 2016 din numărul total al inculpaţilor trimişi în judecată în aceeaşi perioadă) totalizat pe toate unităţile de parchet de pe lângă judecătoriile din judeţul Arad este 0,09% (1 din 1.077); iar la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad este 1,47% (2 din 136).
„Priorităţile Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad şi a tuturor unităţilor din judeţul Arad, circumscrise celor asumate de Ministerul Public, vor rămâne, şi în anul 2017 continuarea pregătirii şi specializarea procurorilor în vederea instrumentării eficiente a tuturor cauzelor, indiferent de natura şi complexitatea acestora;  aplicarea cu rigurozitate a strategiilor locale de combatere a infracţiunilor de corupţie, evaziune fiscală, contrabandă, spălare de bani, elaborate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, parte integrantă a strategiilor şi politicilor naţionale implementate în aceste domenii;  desfăşurarea unei acti­- vităţi susţinute de combatere a infracţiunilor de violenţă împotriva persoanei, în special a infracţiunilor contra vieţii, carac­- terizată de promptitudine şi fermitate;  eficientizarea activităţilor de urmărire penală proprie şi de supraveghere a cercetărilor penale efectuate de organele de poliţie”, au mai precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

Recomandările redacției