Mii de obiecte arheologice, sute de monede antice și medievale ridicate de polițiști

0
284

În urma percheziţiilor efectuate marți de poliţiştii din Caraș-Severin, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, au fost ridicate aproximativ 5.000 de bunuri culturale de factură arheologică, sute de monede antice și medievale, statuete medievale și din perioada Neolitică.

Marți dimineață, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, au efectuat 14 percheziţii pe raza județelor Caraș-Severin, Bihor, Timiș și Arad, la persoane bănuite de  braconaj arheologic.

A fost vizată o grupare infracţională, ai cărei membri sunt bănuiţi că, din 2015, ar fi efectuat săpături neautorizate în situri arheologice, de unde ar fi prelevat bunuri culturale mobile de epocă romană și medievale. „În urma percheziţiilor au fost ridicate aproximativ 5.000 de bunuri culturale mobile de factură arheologică, cu posibilă proveniență din sit-uri arheologice (fragmente vase ceramice, obiecte de podoabă), peste 300 de monede antice și medievale, mai multe arme și statuete medievale, unelte și statuete din perioada Neolitică şi 18 detectoare de metale, din care 12 neautorizate. Verificările de specialitate, pentru a se stabili dacă bunurile fac parte din patrimoniul cultural național mobil sunt continuate de specialiști arheologi din cadrul Muzeului Banatului Montan, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

La activităţi au participat și luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bihor, Timiș și Arad. Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, furt și constituirea unui grup infracțional organizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.