Mii de fermieri au depus dosare pentru a face rost de fonduri, pe măsuri de instalare, dezvoltarea de noi ferme și altele. Potrivit reprezentanților Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, s-au primit aproximativ 14.200 de soli­citări de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri în mediul rural, în perioada 2015 – 2018. Valoarea fondurilor europene nerambursabile solicitate prin submăsura 6.1 a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) este de peste 582 de mi­lioane de euro. Până în prezent, AFIR a încheiat cu tinerii fermieri peste 11.000 de contracte de finanțare, în valoare de aproximativ 421 milioane de euro (inclusiv pentru proiecte preluate prin procedura de tranziție din programarea 2007 – 2013).
„Sprijinul acordat pentru instalarea tinerilor fermieri ca șefi ai unei exploatații agricole reprezintă una dintre cele mai accesate linii de finanțare din întregul Program. Mă bucur foarte mult că tinerii au solicitat finanțare pentru a demara o investiție în mediul rural deoarece fără reînnoirea generațiilor de agricultori nu vom putea realiza o dezvoltarea durabilă a agriculturii și a zonei rurale din țara noastră. Prin PNDR 2020, tinerii fermieri au avut la dispoziție un buget de peste 426 de milioane de euro, din care AFIR a plătit mai mult de 338 de milioane de euro, până în prezent, sumă insuficientă raportată la nevoia de finanțare a tinerilor fermieri – AFIR a primit solicitări conforme de 582 de milioane de euro. Vom acorda o atenție sporită acestei categorii de beneficiari și după 2020 prin Planul Național Strategic” a susținut Adrian Cheșnoiu, directorul general al AFIR.
Astfel, cererile de finanțare depuse online de tinerii fermieri acoperă o varietate de ramuri agricole, cele mai multe fiind pentru sectorul vegetal.
Din totalul cererilor de finanțare depuse, AFIR a primit 4.970 de solicitări pentru investiții în horticultură, 2.790 de cereri pentru culturi de câmp, 1.530 de solicitări pentru culturi mixte, 1.525 de cereri pentru finanțarea de culturi și pentru creșterea animalelor. Fermierii tineri au solicitat subvenții pentru creșterea bovinelor pentru lapte prin 1.235 de proiecte, dar și pentru 85 de ferme de creștere a bovinelor pentru carne.
Agenția a mai primit 708 cereri de finanțare pentru investiții în sectorul apicol, aproximativ 300 de solicitări pentru creșterea ovinelor și a caprinelor și 293 de cereri pentru a finanța ferme mixte de animale. Mai puține cereri primite prin sM 6.1 s-au depus pentru culturi de pomi fructiferi și arbuști, păsări de curte și viticultură.

Recomandările redacției