Mii de ucraineni proeuropeni s-au reunit duminică în centrul Kievului, pentru o mare manifestație de opoziție față de guvern, care a decis să nu semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană /UE/, informează AFP.

Circa 7.000 de persoane s-au reunit inițial în Parcul Șevcenko, înainteukraine de începutul manifestației, programate să înceapă în jurul orei 10.000 GMT, în Piața Independenței, locul unde, în 2004, a avut loc și Revoluția Portocalie prooccidentală. Manifestanții agitau drapele ale UE și Ucrainei, precum și pancarte pe care este scris ‘Iubesc UE’. Se estimează că la această amplă acțiune a opoziției ucrainene vor participa în total circa 100.000 de persoane.

Forțe de ordine au fost mobilizate în scopul asigurării ordinii publice.

Guvernul ucrainean a sistat joi, în mod neașteptat, negocierile în vederea semnării unui Acord de asociere cu UE și a decis să revină în albia Rusiei, decizie denunțată de opoziția ucraineană și considerată o eroare strategică în Europa.


Iulia Timoșenko, fost premier și adversar politic al președintelui Viktor Ianukovici, a făcut vineri apel la compatrioții săi să protesteze împotriva deciziei guvernului de a abandona acest acord, a cărui semnare era prevăzut să aibă loc în timpul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, în perioada 28-29 noiembrie.

Rusia, piață de desfacere pentru mai mult de un sfert din exporturile ucrainene, a avertizat în mod clar Kievul cu urmări comerciale în cazul semnării acordului cu UE, exercitând presiuni asupra Ucrainei pentru ca aceasta să se ralieze Uniunii Vamale din spațiul ex-sovietic.

În opinia experților occidentali, renunțând la apropierea de UE în favoarea cooperării cu Moscova, Ucraina încearcă să evite probleme economice imediate, în detrimentul perspectivelor de dezvoltare pe care le-ar oferi opțiunea europeană.AGERPRES

Recomandările redacției