ajutoareSezonul rece a îngroşat rândurile asistaţilor social arădeni. În doar o lună de zile, numărul total al arădenilor care primesc ajutoare sociale şi indemnizaţii a crescut cu miile. Judeţul are cu peste 3.000 de asistaţi social în plus, faţă de acum o lună, potrivit datelor de Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS). Astfel, în ianuarie, peste 124 de mii de arădeni au primit de la stat indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare financiare.

Aradul are mii de locuitori cu situaţie financiară precară, care primesc ajutor de la stat. Cum în sezonul rece, cei cu venituri reduse beneficiază în condiţiile legii de ajutoare pentru încălzire, numărul asistaţilor social a crescut cu ordinul miilor, de la 120.395 de beneficiari pe luna decembrie 2013, la 124.150 de beneficiari, în luna ianuarie a acestui an. În total, plăţile acordate miilor de arădeni depăşesc 14 milioane de lei.

Din cei peste 124 de mii de beneficiari, peste 78 de mii sunt elevi, care primesc alocaţii de stat, iar 3.904 sunt părinţi care primesc indemnizaţii de creştere a copilului. De asemenea, 24.807 sunt indemnizaţii lunare de hrană pentru persoanele infectate cu HIV şi indemnizaţii pentru persoane cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora.

Instituţia a mai plătit alocaţii pentru susţinerea familiei în baza Legii 277 pe 2010 în număr de 2.510, precum şi 738 de alocaţii de plasament. De asemenea, 3.634 de arădeni primesc venit minim garantat. Dacă acum o lună, instituţia a avut în plată peste 6.000 de ajutoare de încălzire cu lemne, îndeosebi locuitorilor din judeţ, de această dată, în ianuarie, figurează ca beneficiari de ajutoare de încălzire cu energie termică, 8.443 de arădeni. În total, pentru cheltuielile de încălzire, termică, cu gaze naturale şi pe lemne, AJPIS a alocat ajutoare pentru peste 9.000 de persoane.

De reamintit că, asistaţii social care nu şi-au plătit dările la stat pe anul trecut riscă să rămână fără ajutor financiar de la stat, începând din luna apriliea anului acesta, când este termenul limită pentru achitarea acestor obligaţii. După verificări, cei rău-platnici vor fi suspendaţi de la plata drepturilor sociale pentru o perioadă de cinci luni.

Recomandările redacției