carduriPrimele carduri de sănătate din ţară sunt aşteptate să ajungă în această lună la Arad. Întârzierea este de aproape doi ani de zile, dacă luăm în considerare faptul că aceste carduri trebuiau lansate încă din anul 2012. Proiectul pilot a fost lansat chiar la Arad, la el participând 20 de medici de familie şi aproximativ 300 de arădeni. Din păcate, ideea de introducere a cardului a fost aban­donată, iar apoi reluată. Mai mult, con­troversele legate de introducerea cardurilor iau amploare odată cu schim­barea cărţilor de identitate. „S-au cheltuit zeci de milioane de lei pentru aceste carduri de sănătate, care vor ajunge absolut inutile din momentul introducerii noilor cărţi de identitate. Toate informaţiile care erau pe card se vor regăsi pe noile cărţi de identitate. Situaţia este cu atât mai penibilă cu cât nici un cetăţean al Ro­mâniei nu a apucat să intre în posesia vreunui card de sănătate, iar când îl va avea îl va putea, li­niştit, să îl arunce la gunoi. Noile cărţi de identitate vor intra în vigoare, se pare, de la 1 iulie a acestui an. Mă întreb însă dacă va fi tras cineva la răspundere pentru cele câteva zeci de milioane de lei care au fost cheltuite, absolut fără rost, pe cardurile de sănătate“, susţine dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.
În mod normal, cu acest card medicul va putea să vadă întreaga istorie medicală a pacientului. Practic, va putea vedea toate bolile pe care le-a suferit bolnavul, tratamentele pe care le-a luat de-a lungul vremii, vaccinările etc. Farmaciile vor putea ve­dea reţetele care au fost prescrise de medici, iar laboratoarele, analizele.
Totodată, cardul trebuie să aibă înscrise pe faţă şi pe verso o serie de date: numele şi prenumele asiguratului, co­dul de asigurat, numărul şi data expi­rării cardului etc. Pe cip vor fi înregistrate datele personale (nume, CNP, etc) şi cele clinice ale asiguratului: grupa sanguină, Rh, status donator organe, diagnostice medicale cu risc vital, bolile cronice de care suferă asiguratul, numele medicului de familie etc.
Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad a mai accentuat că sub nicio formă medicii de familie nu vor distribui cardurile de sănătate, lucru clarificat şi schimbat deja prin lege, subliniind că ei nu sunt nici poştă, nici organe administrative, ci au un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru prestări de servicii medicale.

  • A.Pop spune:

    Ce „tragere la rost” ? S-a mai vazut asa – ceva in Romania ? Ca doar de banul public este vorba, nu de o crima !

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției