„Milităria” lui Dănuţ Bilia, noul „secund” al Ineului: „Majoritatea jucătorilor sunt la vârsta la care trebuie să muncească mai mult și să vorbească mai puțin”

0
334

bilia Cel mai constant fotbalist al turului la CS Ineu a primit de curând și atribuții de antrenor secund. Cum Marius Ciubăncan a rămas acasă să se ocupe de grupele de copii și juniori, Dănuț Bilia a devenit principalul ajutor al lui Cristian Sculici în cantonamentul de la Moneasa.
Călit încă de la 17 ani
Perfecționist din fire, „Bili” nu este prea popular în rândul colegilor săi, însă are sprjinul total al „principalului” din Țara Zărandului. „Sunt genul de om și de sportiv care, dacă tot face o treabă, vrea să o facă bine. Știu că uneori depășesc puțin limita cu reproșurile la adresa băieților, ei se mai supără, dar peste câțiva ani vor ști că am avut dreptate. Oricum, s-au schimbat vremurile. Eu, la 17 ani, nu-mi permiteam să comentez în fața lui Sinescu sau Stupar, era militărie. Acum, sunt destui fotbaliști care vorbesc destul de puțin pe teren și mai mult în afara lui. Sper
să-și dea seama că greșesc, nimeni nu le vrea răul, dimpotrivă…”, afirmă fotbalistul care la 29 de ani a pierdut șirul stagiilor de pregătire efectuate.
De 7-8 ani la Moneasa
„Primul cantonament l-am făcut la 7 ani, cu LPS-ul, la Valea lui Liman. De atunci, cred că nu a fost iarnă sau vară în care să nu trag la munte sau alte locuri din țară sau străinătate. La Moneasa, cred că vin de 7-8 ani. Am fost aici cu ACU, Tricotaje Ineu, West Petrom Pecica, UTA, Gloria și acum din nou echipa din Ineu. Cunosc aproape pe de rost stațiunea, locațiile de antrenament, sunt obișnuit cu greul. Pe de altă parte, îmi dau seama cât e de dificil pentru jucătorii care, poate, sunt la prima experiență de acest fel, însă le spun mereu că pregătirea fizică specifică e esen­țială pentru un bun parcurs în campionat. Sunt toți copii buni, aptitudini au, doar că e vârsta la care trebuie să muncească foarte mult”, a adăugat Bilia.
Apropo de fotbaliști sensibili la observații, se știe că Vasile Mașniță a făcut un pas în spate în vară după niște observații „marca Bilia”. „Mă bucur că a revenit la sentimente mai bune față de noi și mai ales față de fotbal. Văd că trage tare la antrenamente, talent are, ne punem mari speranțe în el, mai ales că e singurul atacant de careu de profil din lot”, a spus experimentatul fotbalist.
Ar vrea să continue în „alb-albastru”
Dănuț Bilia mai are contract până în vară cu formația din Țara Zărandului și nu ar zice nu unei eventuale prelungiri a înțelegerii. „Sincer, nu mă așteptam să avem așa condiții la Ineu. Suntem cu banii la zi, conducerea și stafful tehnic sunt aproape de noi, sensibili la nevoile și probleme noastre. Din păcate, încă nu suntem o echipă în adevăratul sens al cuvântului. Trebuie să fim mai uniți, mai mult unii pentru alții, altfel ne va fi greu în retur. Și așa avem meciuri grele la primăvară și trebuie să facem destule puncte, în așa fel încât să nu depindem de alții. Să nu ne intereseze alte echipe, ce probleme au, ci doar să ne concentrăm pe ceea ce avem noi de făcut meci de meci”, a adăugat jucătorul, care poate acoperi cu succes 3-4 posturi, cele de fundaș central, „închizător”, dar și fundaș sau mijlocaș de bandă dreaptă.
Utiștii, favoriți la promovare
Ineul este una dintre formațiile care poate arbitra lupta pentru promovare, care, în opinia lui Bilia se va da în trei până la capăt. „Din punctul meu de vedere, cea mai bună formație pe care am întâlnit-o în tur a fost cea din Becicherecul Mic. Chiar dacă au mai pierdut jucători, vor rămâne implicați în lupta pentru primul loc. Dar, după mutările din iarnă, este clar că Sebișul și UTA sunt favorite, cu un plus pentru utiști. Mi se pare că și-au adus exact fotbaliștii de care aveau nevoie, printre care și Claudiu Tudor, un fotbalist pe care îl cunosc foarte bine și pe care îl consider un real câștig. Am fost colegi la lotul național, generația 1985, încă de atunci i-am observat calitățile de fotbalist și de caracter”, mai crede Bilia, care ar vrea să rămână în iarbă încă cel puțin 10 ani de zile, după care ar dori să îmbrățișeze cariera de antrenor.
Călin Mnerie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.