cristeaLa Biserica Ortodoxă Sârbă din Arad va avea loc duminică, 1 septembrie, la orele 11,30, o slujbă de comemorare a 10 ani de la trecerea în eternitate a arhitectului Miloș Cristea, cetățean de onoare al Aradului. Familia și Asociația „Miloș Cristea” îi invită pe toți cei care i-au fost apropiați, pe prieteni, rude, colegi, colaboratori sau cunoștințe, să participe la această acţiune a acestui fiu de excepţie al Aradului şi al României.
Miloș Constantin Cristea s-a născut la 1 mai 1931, la Arad, părinți fiindu-i Olga și Constantin Cristea. Clasele primare le-a urmat la Școala Sârbească (în curtea bisericii sârbești din Pârneava). A absolvit apoi Liceul Moise Nicoară, avându-i ca dascăli pe unii dintre cei mai prestigioși dascăli ai Aradului acelor vremuri.
A urmat cursurile de desen ale Școlii Populare de Artă din Arad, având o vocație excepţională pentru desen. A fost din start adeptul artelor clasice. Pentru a-și putea plăti cursurile de desen în perioada de după război, a lucrat ca lăcătuș mecanic la Uzina de Vagoane din Arad.
În 1957 a absolvit cursurile Institutului de Arhitectură Ion Mincu din București, beneficiind de îndrumarea unor mari personalități ale arhitecturii românești interbelice. A fost foarte apreciat de dascăli și de colegi pentru talentul și capacitatea de muncă pe care a dovedit-o în timpul studiilor.
După absolvirea facultății s-a reîntors în Arad, orașul pe care l-a iubit și l-a slujit până la moarte. A lucrat ca șef de proiect, proiectant principal gradul I, a îndeplinit funcții de conducere (șef de atelier și director), la Institutul de Proiectări din Arad pentru a cărui înfiinţare a luptat din răsputeri alături de alți colegi arhitecți, ingineri și tehnicieni. Între 1971 și 1983 a fost confe­rențiar universitar la Secția de arhi­- tectură a Institutului „Traian Vuia din Timișoara”, catedra de Sistematizare și Urbanism. A fost dedicat total carierei de dascăl, îndrumând și inițiind foarte mulți studenți în științele şi artele arhitecturii și urbanismului. Între 1990 și 2003 a fost consilier pentru probleme de restaurare și urbanism al Primăriei Arad.
A mai deținut funcțiile de preșe­dinte al Filialei Arad a Uniunii Arhitecților (1970-1989), membru în Consiliul de Conducere UA (1971) și membru în Comitetul de Conducere UA (1990).
Caz rarisim, Miloș Cristea a fost distins de patru ori cu Premiul Uniunii Arhitecților din România. Pentru reușite profesionale de excepţie a fost decorat de două ori cu Ordinul Muncii clasa III. În 2003 a primit titlul de Cetățean de Onoare al Aradului.
Numele lui Miloș Cristea se leagă de realizări importante ale Aradului dar și ale altor orașe. Printre realizările sale pe care arădenii ar trebui să le ştie „pe de rost” se numără fațada actuală și restructurarea Teatrului de Stat din Arad  (în 1958), planul general al Ștrandului „Neptun” (în 1963), blocul „Libelula” cu complexul de servicii, cinematograful „Dacia” şi locuinţe (în 1969) – lucrare distinsă cu Premiul Uniunii Arhitecților, faimosul Hotel Astoria (actualul Hotel Continental, în 1970), lucrare distinsă de asemenea cu Premiul Uniunii Arhitecților, Monumentul Eroilor de la Păuliș (în 1974), în urma câștigării unui concurs național, în colaborare cu sculptorii Emil Vitroel și Ionel Munteanu, şi această lucrare fiind distinsă cu Premiul Uniunii Arhitecților, şi excepţionalul ansamblu de sculpturi de pe Faleza Mureşului (în 1972, în colaborare cu sculptorii din grupul „Măgura”: Napoleon Tiron, Mihai Buculei, A. Țuculescu, A. Marchiș, L. Domokos, Gh. Roșu, P. Mărgărit, I. Munteanu, H. Avramescu, I. Lafazanis, P. Jucu, L. Axente).
Deși botezat în biserica ortodoxă, Miloş Critea a manifestat o deschidere și o iubire sinceră față de toți locuitorii Aradului; a avut prieteni apropiați români, sârbi, maghiari, germani și evrei.
Mare iubitor de istorie, a profesat un adevărat cult pentru memoria înaintașilor și pentru istoria neamului românesc.
În amurgul vieții, Miloș Cristea a    devenit, prin Hotărâre a Consiliului Local Municipal, Cetățean de Onoare al Aradului. Această recunoaștere a muncii și dăruirii sale l-a mișcat adânc și i-a mângâiat suferința.
S-a stins din viață în 11 august 2003, la vârsta de 72 de ani.

Recomandările redacției