Vechea zicală românească „minciuna are picioare scurte” este cât se poate de adevărată, numai că în cu totul alt sens decât cel unanim perceput și acceptat. Putem spune că minciuna are picioare scurte pentru ca orice leneș în gândire să o prindă rapid și să se lase prostit de ea. Un exemplu elocvent este interviul acordat de către avocatul Cristian Băcanu, care va fi candidat al PNL la alegerile europarlamentare. El îi îndeamnă pe români să voteze, la alegerile din 26 mai, candidați serioși, integri, buni profesioniști, capabili să negocieze în familiile europene, astfel încât „să nu ne asumăm singuri un statut de țara de mâna a doua” și să nu pierdem oportunitățile pe care le avem. De parcă el nu ar ști că de la bun început am fost atrași în Uniunea Europeană exact ca țară de mâna a treia, nici măcar a doua, adică mai jos decât orice țară din UE care de-a lungul istoriei, a avut, pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă, statut imperial.
Adică, statutul despre care vorbește avocatul Băcanu a fost stabilit de către cei care au decis să atragă România în UE pentru a mai împinge granițele UE cu Rusia, respectând, desigur, regulile nescrise ale impe­- rialismului, care spun că zonele de graniță trebuie lăsate în subdezvoltare, să fie un fel de deșert din punct de vedere economic și nu numai. Inutil să mai spun că acest statut a fost acceptat de către toți „băcanii” care au condus România după revoluție. Diferă doar scopul pentru care l-au acceptat. La Iliescu, este foarte clar, trebuia să facă orice pentru ca România să fie în interiorul UE, pe post de (s)pion al Rusiei, o oază comunistă în interiorul imperiului capitalist. La fel de clar a fost în cazul lui Emil Constantinescu, condus exclusiv de către americani, care voiau să aibă o Românie aliată, atât împotriva Rusiei, cât și împotriva Uniunii Europene. Atât Iliescu cât și Constantinescu au acționat așa cum credeau ei de cuviință să apere interesele României. În schimb, Traian Băsescu a ac­ționat doar în interesul lui și al clicii lui, care a pus stăpânire pe țară, subordonându-și toate instituțiile statului, serviciile secrete, justiția. Caracatița creată de către Băsescu a acceptat fără crâcnire transformarea României în poligon de încercare și a românilor în cobai, doar pentru a beneficia de protecția Înaltei Porți europene. Domnul Băcanu ne aburește cu aderarea României la Schengen, spunând că doar PPE, familia europeană din care face parte PNL, poate să rezolve această spinoasă problemă. Minciuna este vizibilă din satelit, Băsescu și PD, ulterior PDL, au satisfăcut orice hachiță a Comisiei Europene, au tras pe nas, cu nesaț, orice bășină a fuhrerului Merkel, deși știau că nici vorbă nu poate fi despre ridicarea MCV sau acceptarea României în Schengen. De data asta, spune avocatul, treaba e pe bune, dacă am avea un guvern PPE, am intra în Schengen, profitând de faptul că România deține, pentru șase luni, președinția Consiliului Uniunii Europene. Poate că, parțial, are dreptate, în sensul că, pentru a-i da un șut în fund lui Iohannis, în scopul propulsării spre un nou mandat, Comisia Europeană va decide aderarea României la Schengen. Atenție, însă, dacă acest lucru se va petrece, pot să pariez oricât că intrarea în Schengen se va referi exclusiv la aeroporturi, nicidecum la domeniul portuar, atâta vreme cât Portul Constanța nu a intrat în posesia Olandei! Adică, un fel de frecție la un picior de lemn, un nimic prezentat ca o realizare epocală.
Cu bună știință, domnul avocat Băcanu trântește niște minciuni cât Casa Poporului, spunând că România, cu un guvern PPE, cu un scor zdrobitor la europarlamentare în favoarea PNL, va putea să împiedice politica de dezvoltare a UE prin adoptarea strategiei cercurilor concentrice sau cu mai multe viteze. O strategie care deja este deja aplicată, prin tot felul de măsuri și decizii ale Comisiei Europene. Legat de acesta, avocatul PNL face o gafă monumentală: după ce zice că toate cele bune și extraordinare pot fi realizate doar „în interiorul Partidului Popular European (PPE), ținând cont că viitorul președinte al Comisiei Europene va fi, cel mai probabil, Manfred Weber”, scapă porumbelul: „Apoi, în privința adoptării unor acte normative de către PE, trebuie să spunem ca peste 50% din legislația din România vine de la Bruxelles (regulamente, directive). Da, este poate surprinzător, dar adevărul este că aplicăm azi mai multe reguli care au trecut prin Parlamentul European decât cele nationale”. Aoleu, păi, ce făcuși, Băcane, ai dat cu mucii în fasolea PNL, care zice că actuala guvernare nu respectă poruncile UE? Pun pariu că vei fi pe listă la poziția 13. Ghinion!

Recomandările redacției