Exact acum o lună în Primăria Arad cădea bomba disponibilizărilor, aruncată, precum un kamikaze, de însuşi primarul Gheorghe Falcă. Edilul şef ne anunţa atunci, cu o mină de înmormântare, că Guvernul criminal Ponta va promova o Ordonanţă de Urgenţă, în urma căreia 282 de angajaţi din Primăria Arad vor fi disponibilizaţi. Au sărit rapid în ajutorul primarului Falcă trepăduşii portocalii care emit comunicate de presă fără să le citească şi care înfierau cu mânie proletară guvernarea USL, care uită ce a promis şi disponibilizează mii de funcţionari din întreaga ţară. În zadar s-au chinuit cei de la USL să explice că se desfiinţează posturile vacante, adică neocupate, ca să înţeleagă şi trepăduşii lui Falcă. Ei nimic, dă-i cu Ponta, dă-i cu Antonescu.
La doar o lună de zile, acelaşi Gheorghe Falcă vine în altă conferinţă de presă, senin de parcă nici n-ar fi vorbit în ultimii douăzeci de ani de vreo disponibilizare, bătându-se cu pumnul în piept că a trimis noua organigramă a Primăriei către Agenţia Funcţionarilor Publici, iar „organigrama a fost acceptată în condiţiile noastre, ceea ce înseamnă că am res­pectat legea”. Cum ar veni, Falcă prezenta subiectul ca pe o nouă victorie, uitând că vorbise altceva acum o lună. Unde sunt sutele de disponibilizări, unde sunt măsurile nepopulare ale Guvernului Ponta? Tăcere totală. Nimeni nu mai e dat afară, ba mai mult, organigrama a fost aprobată exact cum a solicitat Primăria, chiar dacă e condusă de un primar PD-L, iar cei de la Bucureşti au ceva împotriva Aradului, dacă e să ne luăm după Falcă.
Minciuna lansată de Gheorghe Falcă a durat puţin, iar în numai o lună de zile s-a demonstrat că, de fapt, nu există nicio Ordonanţă care să stabilească disponibilizări masive în primării, iar ac­tul normativ cu pricina se referea la cu totul altceva. Subiectul însă a fost nu­mai bun pentru ca Gheorghe Falcă să întoarcă arădenii (mai ales cei din primărie) împotriva USL, încercându-se o manipulare care nu avea cum să reziste. Aşa cum n-a rezistat nici manipularea cu pa­sajele, despre care Falcă spunea că s-au oprit din cauza Guvernului Ponta, când de fapt Guvernul Ungureanu a tăiat banii, aşa cum n-a ţinut nici povestea cu mo­dernizarea străzilor din PNDI, oprite de Guvernul Ponta, program care de fapt nu avea sursă de finanţare şi avea la bază fapte de corupţie. Ca să nu mai vor­bim de Cetatea Aradului, despre care Falcă spunea că e blocată la Ministerul Apărării, când de fapt Primăria Arad nu şi-a îndeplinit obligaţiile din contract.
Manipularea a fost tehnica de bază a lui Gheorghe Falcă în politică. Până acum i-a ieşit, dovadă că e la al treilea mandat şi a reuşit să convingă (să nu spun prostească) mii de cetăţeni să-l voteze. Numai că aceste minciunele nu pot merge la nesfârşit, iar o dată şi o dată lumea se mai satură. Mai ales dacă minciunile au picioare tot mai scurte, cum se întâmplă în ultimul timp, mai ales de când la guvernare nu mai sunt fraţii portocalii care să-i apere poveştile primarului.

Recomandările redacției