Ministerul Educaţiei Naţionale, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi CDA au lansat programul UE – ORIZONT 2020

0
259

UVVGMinisterul Educaţiei Naţionale, prin Reţeaua Naţională a Punctelor de Contact, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad împreună cu Centrul de Dezvoltare Arad – CDA, cu susţinerea Primăriei municipiului Arad, au organizat, în data de 25 martie, 2014, în Campusul Universitar „Vasile Goldiş”, un eveniment de promovare a programului de finanţare al Uniunii Europene – ORIZONT 2020.
La lucrări au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii, Nicolae Groşan, preşedintele CDA, delegaţii ale Universităţilor partenere din Italia şi Ungaria, reprezentanţi ai IMM-urilor, primăriilor, cadre didactice, cercetători etc.
Prezentarea noului Program de finanţare a fost făcută de experţi din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, conduşi de Ioana Ispas, coordonatorul naţional al programului ORIZONT 2020 – Puncte Naţionale de Contact, care au prezentat domeniile programului ORIZONT 2020: Cadrul european de referinţă, domenii de interes, mod de abordare; Aspecte financiare; Importanţa criteriilor de evaluare în scrierea unei propuneri de succes; Formarea de parteneriate europene; Inovarea în Orizont 2020; IMM-urile scheme de finanţare; Finanţarea de risc.
Cu această ocazie, a fost organizat şi un important Seminar de parteneriat pentru scrierea de Proiecte şi Sesiuni interactive paralele de prezentare a oportunităţilor europene în domeniul cercetării pe domeniile: sănătate, energie şi alimentaţie.
Nicolae Groşan, preşedintele CDA, a declarat că  „ORIZONT 2020 este un program care vizează dezvoltarea tehnologică şi inovarea şi a pornit în anul 2014”.
Ioana Ispas, coordonatorul naţional al ORIZONT 2020, puncte naţionale de contact, din cadrul MEN, a precizat că „Reţeaua Naţională a Punctelor de Contact din cadrul Ministerul Educaţiei Naţionale a organizat un eveniment de informare şi promovare a programului ORIZONT 2020. Programul are un buget extrem de generos de 74 miliarde de euro pentru o perioadă de 6 ani. Prin urmare, ne-am aflat la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” pentru a vedea ce ofertă are Aradul pentru ORIZONT 2020. S-au desfăşurat şi sesiuni plenare în care am explicat cum se poate aplica la ORIZONT 2020 şi faptul că sunt necesari minimum trei parteneri din trei ţări membre a Uniunii Europene, ţări asociate. Mai mult decât atât, am avut şi sesiuni dedicate pe domeniile de sănătate, agricultură şi energie, unde am discutat direct cu cei care ne-au trimis exprimări de interes”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a subliniat că: „Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” a găzduit un eveniment deosebit şi anume lansarea oficială pentru Vestul României a programului ORIZONT 2020, un program al Uniunii Europene, care va aduce fonduri de 74 de miliarde de euro, fiind cel mai mare program pentru cercetare ştiinţifică, care a fost lansat în Europa şi la noi în ţară. La eveniment au participat cercetători din diferite segmente de activitate, din sectorul de cercetare, IMM-uri, cei care lucrează în sectoare specifice universităţilor şi întreprinderilor. Programul urmăreşte relansarea cercetării ştiinţifice pentru Europa, astfel ca în anul 2020 să avem prioritate în proiectele de cercetare ştiinţifică, cele mai valoroase pentru Europa. Ne bucură faptul că suntem gazda acestui eveniment, având în vedere că participă şi o delegaţie a Ministerului Educaţiei Naţionale, care au făcut instruiri secvenţiale, pe problematică specifică pentru fiecare domeniu. După acest eveniment, vom reuşi să avem mai multe proiecte, de vor beneficia atât Primăria municipiului Arad, cât şi Consiliul Judeţean Arad, care pot să ridice la cote noi starea de cercetare a întregului judeţ”.
Biroul de presă al UVVG
Daniel Albu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.