Ministerul Justiţiei a anunţat, luni, că a transmis Comisiei Europene, spre consultare, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, proiectele legilor Justiţiei şi ale codurilor penale.

Potrivit ministerului, termenul asumat de România în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru intrarea în vigoare a modificărilor la legile Justiţiei este 30 iunie 2023, iar în cazul codurilor penale 31 decembrie 2022.

„În cadrul cooperării permanente dintre Ministerul Justiţiei şi Comisia Europeană, menţinută atât la nivel de experţi, cât şi prin dialogul constant şi direct dintre ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, cu reprezentanţii Comisiei Europene, Vera Jourova, vicepreşedinta Comisiei, şi Didier Reynders, comisarul pentru Justiţie, Ministerul Justiţiei a transmis, luni, la Bruxelles, proiectele legilor Justiţiei şi ale codurilor penale”, se precizează într-un comunicat al MJ transmis AGERPRES.

Proiectele legilor Justiţiei au fost în dezbatere publică în perioada septembrie 2020 – primăvara anului 2021, după care au fost promovate de minister spre avizarea CSM, aprobarea de către Guvern şi, ulterior, adoptarea de către Parlament, dar procesul a rămas nefinalizat la mijlocul anului trecut.

Conform comunicatului, Ministerul Justiţiei a reluat procesul de promovare a acestor proiecte în decembrie 2021, integrând unele propuneri şi soluţii primite în dezbaterea publică. Proiectele au fost finalizate, inclusiv versiunile în limba engleză, la sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie, ţinând cont şi de recentele decizii ale CJUE.

„Proiectele au făcut obiectul discuţiilor dintre delegaţia Comisiei Europene privind evaluarea PNRR, precum şi delegaţia Comisiei Europene din cadrul mecanismului ‘Rule of Law’, pe de o parte, şi delegaţia Ministerului Justiţiei, condusă de ministrul Justiţiei, în două sesiuni de lucru care au avut loc la începutul lunii aprilie”, informează ministerul.

Procesul de dezbatere publică asupra legilor de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală s-a încheiat anul trecut, fără ca proiectele să mai fie promovate în Guvern şi, ulterior, în Parlament. La fel ca în cazul legilor Justiţiei, în 2022, Ministerul Justiţiei a reluat şi finalizat procedurile necesare pentru promovarea proiectelor, se explică în comunicatul citat.

„Definitivarea proiectelor noilor legi ale Justiţiei, precum şi a proiectelor de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală reprezintă un obiectiv prioritar în cadrul Programului de Guvernare şi, în acelaşi timp, un obiectiv al MCV pe Justiţie, prevăzut şi în cadrul PNRR”, menţionează Ministerul Justiţiei.

Sursa: agerpres.ro

Recomandările redacției