clasificare primaSpitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a reuşit, nu fără emoţii, să îşi păstreze clasa a II-a de competenţă pentru încă, cel puţin, un an de zile. Ministerul Sănătăţii a dat termen ca până în data de 28 februarie 2013, toate spitalele din ţară care au plan de conformare să îşi încheie procesul şi să se alinieze la gradul pe care îl solicită. Pentru Spitalul Judeţean Arad era însă imposibil să atingă toate solicitările cerute de minister într-un timp atât de scurt.
Singura condiţie care nu putea fi satisfăcută de către spital era atingerea pragului de 5% în ceea ce priveşte adresabilitatea pacienţilor proveniţi din alte judeţe. Tocmai din această cauză, toată lumea se temea că spitalul din Arad va fi retrogradat de către minister într-un grad inferior, gradul III de clasificare, ceea ce presupunea automat alocarea de mai puţine fonduri.
Astfel, când toată lumea se aştepta ca unitatea să fie retrogradată, în cursul zilei de ieri am fost informaţi oficial de către Biroul de presă al Ministerului Sănătăţii că „Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad rămâne în clasa a II-a de clasificare. Clasificarea este va­labilă timp de un an de zile“.
Reprezentanţii sistemului sanitar arădean consideră că păstrarea spitalului în clasa a II-a de competenţă este merituorie, mai ales dacă luăm în considerare faptul că s-au realizat investiţii majore atât în infrastructură cât şi în aparatură medicală de ultimă generaţie, iar spitalul a încheiat anul 2012 fără nici o datorie. De menţionat că Spitalul Clinic Judeţean Arad acumulase la un moment dat o datorie de peste cinci milioane de euro şi făcea parte dintr-un sistem sanitar aflat în pragul colapsului.
Restructurarea sistemului de sănătate prin trecerea unităţilor sanitare în administrarea autorităţilor locale şi unificarea celor trei spitale din municipiu precum şi investiţiile uriaşe realizate, au făcut ca Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad să beneficieze de gradul II de competenţă. Gradul II de competenţă este foarte greu de obţinut, beneficiind de o finanţare substanţială, nu multe spitale din ţară reuşind să intre într-o astfel de clasificare.
Clasificarea în cea de-a II-a clasă de competenţă era gradul maxim pe care Spitalul Judeţean din Arad putea să îl obţină, în gradul I intrând doar spitalele din centrele universitare mari. În plus, fără asumarea Consiliului Judeţean, spitalul nu întrunea decât condiţiile pentru cea de-a III-a clasificare, ceea ce presupunea în mod automat o finanţare mult mai slabă.
„În acest moment, spitalul îndeplineşte toate condiţiile, minus una singură şi anume aceea de a a ajunge la cinci la sută adresabilitate a pacienţilor din afara judeţului. Acest lucru este mai greu de atins într-un termen atât de scurt, pentru că atunci când aducem pacienţi din alte judeţe trebuie să le oferim şi condiţii. Nu putem recupera zeci de ani de rămânere în urmă în ceea ce priveşte condiţii şi dotări. De aceea, Ministerul Sănătăţii trebuie să arate înţelegere şi deschidere faţă de acele spitale care de doi ani au reuşit să recupereze decalajul de infrastructură şi, sigur, urmând ca într-o perioadă de timp care înseamnă atragerea de pacienţi, de promovare a spitalului, să recuperăm şi acel deficit de doi la sută care ne desparte de acel cinci la sută impus de lege“, ne-a declarat, în urmă cu ceva timp, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Finanţare mai bună pentru Arad
Dr. Teodora Olariu, managerul Spitalului Clinic Judeţean Arad, ne-a declarat, ieri, că „păstrarea spitalului în gradul II de competenţă înseamnă foarte mult pentru sistemul sanitar arădean. Mă bucur că am reuşit să convingem Ministerul Sănătăţii că merităm acest grad, care ne aduce o finanţare mai bună. Avem în plan deschiderea secţiei de cardiologie intervenţională precum şi extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe. Totodată spitalul se va îmbogăţi în continuare cu aparatură de speciali­tate. În ceea ce priveşte procentul de adresabilitate, şi aici ne aflăm pe drumul cel bun. Luna aceasta a crescut simţitor şi sunt convinsă că va creşte în continuare, mai ales că am achiziţionat computerul tomograf. Secţiile care ne aduc pacienţi din alte judeţe sunt, în principal, Pediatria, Urologia, Cardiologia, Chirurgia – în special cazurile provenite din accidentele rutiere. Desigur că trebuie ca şi personalul medical să lucreze cu interes, iar comunicarea cu pacienţii să fie mai bună“.

Recomandările redacției