mediciTot mai mulţi arădeni sunt îngrijoraţi că din luna martie nu-şi vor mai permite să facă analize de rutină. Aşa că în ultimele zile, numărul pacienţilor care ajung în cabinetele medicilor de familie a crescut semnificativ. De când vor intra în vigoare noile reguli din sănătate, o consultaţie va putea costa chiar şi o sută de lei.
Un pacient va beneficia de un singur set de analize gratuite o dată la trei ani. Sute de arădeni au ajuns în ultimele zile la medicul de familie pentru a-şi verifica starea de sănătate. Şi zilele următoare se anunţă la fel de aglomerate. Programări s-au făcut până la mijlocul lunii, iar pacienţii sunt speriaţi că din martie vor lăsa bani în cabinete pentru toate serviciile la cerere.
În cabinetele obişnuite ale medicilor de familie, consultaţia la cerere pentru un pacient înscris pe lista medicului respectiv costă în general 15, 20 de lei, iar pentru pacientul neasigurat este în jur de 20, 30 de lei.
În unele cabinete, aceste tarife ajung chiar şi la o sută de lei. Nu doar consultaţiile acordate de medicii de familie se vor plăti, ci şi investigaţiile şi operaţiile la cerere efectuate în spitale.
„Cred că mai degrabă se doreşte clarificarea problemei neasiguraţilor, care nu au dreptul decât la medicina de urgenţă. Este un mod prin care se urmăreşte convingerea persoanelor neasigurate de a se asigura. O persoană va avea dreptul la aproximativ nouă consultaţii pe an. Noua lege se referă mai degrabă la examenele de bilanţ, respectiv la periodicitatea cu care ar trebui să se prezinte pacientul la cabinetul medicului de familie. Pe de altă parte însă ar trebui, sub o formă sau alta, găsită o soluţie prin care populaţia să se prezinte la medic. Există ca­zuri în care asiguraţii nu au mai trecut pe la cabinet de ani de zile. Pe vremea comunismului, aşa ceva se pedepsea prin amendă, ceea ce astăzi nu mai poate fi posibil. Cu toate acestea, în alte ţări, asiguratul fie îşi pierde asigurarea, fie îi creşte va­loarea acesteia“, ne-a declarat dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.

Recomandările redacției