spitalConducerea Ministerului Sănătăţii consideră că spitalele nu primesc mai puţini bani, iar managerii ar putea mări fondurile renunţând la spitalizările fictive şi folosind alocările pentru ambulatoriu, unde pot fi 30 la sută internări pe zi. Această măsură pune însă în dificultate medicii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, care se văd astfel nevoiţi să aleagă între siguranţa pacientului şi economie. „Sunt lucruri bune pe care ministerul le-a luat în ultima perioadă. Şi aici mă refer în primul rând la preluarea secţiei ATI, care va fi susţinută de acum înainte de către minister. Această secţie consuma enorm din bugetul spitalului, întreţinerea ei presupunând costuri uriaşe. S-au ridicat de asemenea şi fondurile în ceea ce priveşte ambulatoriul. Este foarte riscant însă pentru un medic să trimită pacientul acasă, la foarte scurt timp după o operaţie, spre exemplu. După părerea mea, tratamentul ar tre­bui început în spital, iar dacă medicul constată că bolnavul nu prezintă nici un fel de risc, abia atunci să îşi conti­nue tratamentul în ambulator. Riscul apariţiilor unor complicaţii este foarte mare, iar medicul îşi asumă o enormă responsabilitate. Tratarea pacientului în ambulator o fac medicii de familie“, ne-a declarat dr. Teodora Olariu, ma­nagerul Spitalului Clinic Judeţean Arad.
Totodată, managerii spitalelor arădene se întreabă cum vor reuşi să menţină în viaţă unităţile din moment ce vor fi nevoiţi să renunţe la pacienţi. Casa de Asigurări de Sănătate decontează serviciile medicale realizate în spital.
Banii alocaţi spitalelor au scăzut cu procente între cinci şi 30, dar pentru managerii spitalelor mici, orice diminuare este resimţită, întrucât duce spre imposibilitatea de a acorda tratamente bolnavilor, au declarat managerii mai multor spitale din ţară. Aceştia au precizat că pre­- gătesc un memoriu, pe care îl vor trimite ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, înainte să ajungă în situaţia de a pune lacătul pe spitale. Stabilirea sumelor minime contractate de spitale în sensul creşterii finanţării institutelor clinice şi a unităţilor funcţionale regionale de urgenţă, prin stabilirea formulei de calcul a sumelor minime contractate de aceste spitale cu casele de asigurări de sănătate, prin modificarea tarifului pe caz ponderat este de cel puţin 95% din suma contractată anul trecut. În acest sens au fost implementate măsuri pentru echilibrarea finanţării, în sensul reducerii cu 4,46 la sută a tarifului pe caz ponderat pentru unităţile care nu sunt implicate în tratamentul pacienţilor critici. Totodată pentru a se asigura încadrarea în resursele bugetare alocate pentru anul 2013, se impune stabilirea unui plafon superior pentru creşterea sumelor contractate, astfel încât să se păstreze echilibrul de finanţare al reţelei spitaliceşti.
Noul proiect propune aplicarea unui plafon superior, care poate fi mai mare cu maximum 25 la sută faţă de suma contractată anul trecut pentru unităţile spitaliceşti care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru 2013.
Managerii unor spitale susţin însă că nu ar putea vorbi de ameliorarea finanţării, comparativ cu cea din 2012, ci de reducerea fondurilor cu procente între cinci şi 30.

Recomandările redacției