În perioada următoare, Ministerul Sănătăţii va demara procedurile de achiziţie la nivel centralizat.
Astfel, se urmăreşte ca viitoarele achiziţii centralizate pe care Ministerul Sănătăţii le va organiza să se realizeze transparent şi să aducă la buget sume suplimentare din econo­miile preconizate. Dacă de exemplu, la achiziţionarea stenturilor sau a defibrilatoarelor se vor face economii de zece procente, ceea ce va însemna cu 5-10% mai mulţi pacienţi trataţi.
Reprezentanţii ministerului consideră că este mult mai uşor de monitorizat o achiziţie la nivel centralizat decât mii de achiziţii derulate de către unităţile sanitare.
În această perioadă, Ministerul Sănătăţii analizează toate posibilităţile de organizare a acestor licitaţii, atât cu Agenţia Naţională de Reglementare a Achiziţiilor Publice, cât şi cu alte instituţii care se ocupă de acest domeniu şi, în curând, vor fi publicate pe site-ul de specialitate www.seap.ro  şi primele anunţuri de participare.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii va primi la sfârşitul lunii expertiză din partea specialiştilor în achiziţii din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Vor fi luate în  considerare toate măsurile astfel încât procedurile să nu poată fi blocate. Se vor face pachete de produse achiziţionate pe regiuni.

Recomandările redacției