Miniştrii europeni ai comerţului se reunesc vineri la Luxemburg în încercarea de a se înţelege asupra mandatului care va fi acordat Comisiei Europene pentru începerea negocierilor cu Statele Unite privind un acord de liber-schimb, în contextul în care persistă neînţelegerile privind excluderea audiovizualului din discuţiile transatlantice.

Ministrul francez pentru comerţ exterior Nicole Bricq a declarat joi că, prin dorinţa de a pune cultura pe masa negocierilor în vederea acordului de liber-schimb cu Washingtonul, Comisia Europeană s-a angajat într-un impas din care trebuie să iasă, deoarece Parisul nu şi-a schimbat părerea şi cere ca excepţia culturală, bazată de cote audiovizuale, să fie exclusă din viitoarele negocieri, scrie AFP.

Vineri, „va exista un blocaj politic. Nu-mi imaginez că discuţiile privind un acord de o aşa importanţă vor fi angajate fără sprijinul Franţei”, a declarat Nicole Bricq. „Consider că mingea este în terenul Comisiei”, a adăugat ea. „Comisia s-a pus într-o situaţie dificilă, din care trebuie să iasă”, a atras atenţia ministrul francez.

‘Dacă nu excludem, de la început, cultura, există riscul ca serviciile culturale să devină (…) o monedă de schimb. Or, excepţia culturală nu se negociază’, a arătat Nicole Bricq.

Franţa se teme că va fi afectată creaţia, difuzarea şi finanţarea filmelor europene, cu atât mai mult cu cât noile mijloace de difuzare sunt pe care să îşi facă apariţia (televiziune pe internet, video la cerere).

Dacă Parlamentul European, miniştrii culturii din aproape 15 ţări şi numeroşi artişti de prestigiu, de la Costa-Gavras la Steven Spielberg, împărtăşesc această opinie, puţine capitale şi-au manifestat sprijinul, în mod clar, faţă de poziţia Parisului. Polonia, Italia, Belgia, România, Austria împărtăşesc preocupările Franţei, ‘dar nu toate aceste ţări sunt gata să afişeze aceeaşi hotărâre’, a spus Nicole Bricq, potrivit AFP.

Comisia Europeană şi-a dat în luna martie acceptul pentru deschiderea negocierilor privind acordul de liber-schimb cu Statele Unite, sectorul audiovizual fiind inclus în mandatul de negociere.

De cealaltă parte, Statele Unite au transmis că excluderea sectorului audiovizual din negocierile privind acordul de liber-schimb, aşa cum cere Franţa, nu va fi ‘bine primită’, a declarat joi, pentru AFP, un responsabil american cu comerţul exterior.

„Nu ne opunem ideii ca guvernele să sprijine diversitatea culturală, şi în special pe cineaşti, însă nu considerăm că excluderea ideii de noi cote audiovizuale chiar înainte ca discuţiile să înceapă va fi bine primită”, a subliniat responsabilul american sub protecţia anonimatului.

„Înţelegem că există subiecte sensibile (…) Tocmai de aceea este important să ne aşezăm în jurul mesei şi să vedem ce se poate face pentru a ajunge la un bun acord”, a adăugat responsabilul american.

În încercarea de a ajunge la un compromis, Comisia Europeană a indicat că le va propune statelor membre să aibă un control sporit în negocieri asupra sectorului audiovizual. ‘De obicei, Comisia negociază acordurile de liber-schimb în numele celor 27’, într-un dialog constant cu statele europene pentru a le ţine informate, a declarat pentru AFP o sursă europeană apropiată negocierilor. Pentru aceste negocieri, executivul european îşi ‘propune să se întoarcă spre statele membre când problema audiovizualului va fi pe masă’ iar acestea vor putea să ‘dea undă verde’ deciziilor luate, a afirmat sursa citată. ‘Ar fi o premieră’, a mai spus sursa menţionată.

Franţa nu a reacţionat încă joi la această propunere a Comisiei, dar ea a refuzat un precedent proiect de mandat care fixa limite ce nu trebuiau depăşite în negocieri privind sectorul audiovizual, scrie AFP. Acest proiect de mandat prevedea protejarea subvenţiilor şi a cotelor, care puteau fi apoi adaptate la noile modalităţi de difuzare digitală.

În cazul eşuării discuţiilor, liderii europeni ar urma să reia subiectul cu prilejul summitului de la sfârşitul lunii, care are deja o agendă încărcată. Dar, ar fi o nouă manifestare vizibilă a divergenţelor din sânul europenilor care ar slăbi poziţia acestora faţă de americani, chiar înaintea negocierilor, comentează AFP. Aceasta l-ar pune de asemenea în dificultate pe primul ministru britanic David Cameron, care aşteaptă un viitor acord comercial cu SUA şi care speră să anunţe lansarea oficială a negocierilor la summitul G8, ce se va desfăşura la începutul săptămânii viitoare în Irlanda de Nord.

Discuţiile transatlantice vor putea începe odată ce statele membre vor aproba mandatul negocierilor care va fi dat Comisiei şi după expirarea în SUA a unei amânări legate de consultările din Congres.

 

Recomandările redacției